Pofesor Vedran Zubić poslao važnu poruku nakon potresa

Pofesor Vedran Zubić poslao važnu poruku nakon potresa

Link na izvornu vijest

Snažan potres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu uznemirio je građane. Više o potresu i njegovim karakteristikama na svom je Facebook profilu objavio poznati profesor Geografije Vedran Zubić.

Zubić je kazao kako nema mjesta za paniku i da će svaki naredni potres biti slabiji.

“Prije pola sata, u 21:43, dogodio se trus magnitude 4.7 po Rihteru u blizini Zenice. To je 10 km sjeverno od tog grada u zoni Željeznog polja. Trenutno nemamo informacija o žrtvama ili šteti. Pretpostavljamo da će neki objekti biti devastirani. Trus je na dubini od 8 km što znači da je hipocentar veoma plitak.” pojasnio je Zubić.

On je upozorio da se u zoni epicentra mora i dalje biti na oprezu.

“Ovaj trus je u regiji dva rasjeda koji se isprepliću na dodiru zone serpentina i zone fliša. Radi se o različitim tektonskim i reljefnim oblicima, ali su i geologija i petrološki sastav iznimno različiti. Serpentini su dobili naziv po magmatima boje zmije (serpens), a fliš je sedimentna stijena. Prvi rasjed ide od sjeverozapadne Bosne preko Banjaluke, Zenice sve do Bratunca (tu “napušta” BiH), a drugi prati tok rijeke Bosne pa ga možete pratiti od rova Save preko regije Doboja na jugoistok sve do regije Foče (gradove nabrajam zbog lakše orijentacije). Trus je bio plitak i nema velike panike. Svaki naredni, koji može nastupiti, bit će mnogo manjeg intenziteta. Ne očekuje se veliki disbalans. Važno je da se objekti u zoni epicentra napuste jer bi svaki klima uređaj na kući ili reklama na zgradi predstavljala opasan elemenat u naknadnim trusovima. Reverzija zna biti okrutna ako se ne pazi dovoljno.”

Objava Pofesor Vedran Zubić poslao važnu poruku nakon potresa pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?