Violeta dospjela na listu 10 najvećih uvoznika u BiH

Violeta dospjela na listu 10 najvećih uvoznika u BiH

Link na izvornu vijest

Kompanija Violeta iz Gruda, jedan od najvažnijih bh. gospodarskih subjekata, našla se na listi 10 najvećih uvoznika u BiH za 2023. godinu.

Violeta se našla na 10. mjestu na listi, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, a važno je istaknuti da godinu ranije nije bila na ovoj listi.

Ona je sa 10. pozicije istisnula tešanjsku firmu Hifa-Oil, velikog distributera goriva. Hifa-Oil, koja je godinu ranije bila na 10. mjestu, ispala je s liste zbog toga što su cijene nafte ispuhale u odnosu na 2022. godinu, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je 10 najvećih uvoznika u BiH u 2023. godini:

  1. GIKIL Lukavac
  2. Holdina Sarajevo
  3. Aluminij Industries / Aluminij Industrija Mostar
  4. Optima Grupa Banja Luka
  5. ArcelorMittal Zenica
  6. Hercegovinalijek Mostar
  7. TT Kabeli Široki Brijeg
  8. Antunović AGS Orašje
  9. Porsche BH Sarajevo
  10. Violeta Grude

Kada je riječ o Violeti, koja je veliki proizvođač, za pretpostaviti je da se veliki dio uvezene robe zapravo odnosi na sirovine i repromaterijal za proizvodnju u njenim tvornicama, zbog čega je rast uvoza zapravo dobra stvar, jer ukazuje na povećanje proizvodnje.

Inače, Violeta privodi kraju novu veliku investiciju, a riječ je o tvornici kartonske ambalaže u Grudama.

Kako je za BiznisInfo.ba nedavno ekskluzivno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, svi radovi su pri kraju i već u 2024. godini proizvodi iz ove tvornice će biti na tržištu.

Inače, ovo je samo jedan od projekata hercegovačkog giganta. Između ostalog, ranije su najavili i gradnja trgovačkog centra i hotela u centru Gruda.

Violeta je također preporodila čapljinsku Lastu koja je ove godine ponovo osvojila srca kupaca širom BiH ali i šire.

Post Violeta dospjela na listu 10 najvećih uvoznika u BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?