Susjedi kupuju: Rekordan iznos za povrat PDV-a!

Susjedi kupuju: Rekordan iznos za povrat PDV-a!

Link na izvornu vijest

Stranim šopingholičarima i susjedima, kojima je zbog nižih cijena kupovina u BiH vrlo isplativa, prošle godine odobren je povrat 11,78 mil KM PDV-a, što je za milijun KM više nego godinu ranije.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH strani državljani su od siječnja do prosinca 2023. godine kupili robu vrijednu 81,128 mil KM, dok je godinu ranije kupovina inozemnih kupaca bila teška 73,592 mil KM.

– Lani je stiglo 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a dok je godinu ranije ta brojka bila 244.281. Baš kao i ranije, tijekom 2023. godine najviše su kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore i najčešće se radilo o robi široke potrošnje – rekli su iz UNO.

Dodali su kako je najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a tijekom prošle godine bilo na graničnim prijelazima Orašje, Zupci, Brčko, Gradiška, Uvac, Šamac, Šepak i Ivanjica.

Strani državljani zahtjev za povrat PDV-a podnose na obrascu “PDV-SL-2”, koji popunjava trgovac na njihov zahtjev. Ukupna vrijednost robe s PDV-om iskazana na obrascu “PDV-SL-2” treba biti veća od 100 KM.

– Strani državljanin je obvezan da pri napuštanju carinskog područja BiH, carinskoj službi dati na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac u originalu. Kupcu ili podnosiocu zahtjeva vrši se povrat PDV-a ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac, ovjeren od strane carinske službe, prodavatelju od koga je kupljena roba – pojašnjavaju iz UNO BiH.

Ako se ovjereni obrazac “PDV-SL-2” dostavlja poštom, kupac ili podnositelj zahtjeva dostavlja prodavaču broj računa u banci na koji će se izvršiti povrat plaćenog poreza na dodatu vrijednost.

Povrat poreza na dodanu vrijednost vrši se u konvertibilnim markama, gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koju navede kupac ili podnositelj zahtjeva. Ako je isplata u gotovini prodavač je obvezan izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost odmah, a ako se doznačava na račun podnositelja zahtjeva onda u roku od 15 dana.

U UIO BiH navode kako pravo na povrat PDV-a ostvaruju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH.

– Imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i tu istu robu iznesu u prtljazi izvan carinskog područja naše zemlje. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića, te prerađevine od duhana – rekli su u UNO BiH.

ekapija

The post Susjedi kupuju: Rekordan iznos za povrat PDV-a! appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?