U EU padaju cijene stanova, u BiH kuće i stanovi dosežu vrtoglave iznose

U EU padaju cijene stanova, u BiH kuće i stanovi dosežu vrtoglave iznose

Link na izvornu vijest

S padom zanimanja stranih kupaca za nekretnine u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine uslijedilo je i korigiranje cijena kuća i stanova naniže u svim dijelovima zemlje osim u Zagrebu. Na tromjesečnoj razini, prema podacima DZS-a, cijene na Jadranu pale su 1,4%, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 1,9%, prvi put u tri godine, odnosno nakon početka epidemije.

Premda po nešto nižim stopama, rast cijena nastavljen je jedino u Zagrebu, i to 2,4% u odnosu na prethodna tri mjeseca (u drugom tromjesečju 3,2%). Godišnja stopa rasta u Zagrebu usporila je na 12,1% nakon što je u prvoj polovini godine premašivala 14%. Istodobno je na Jadranu spuštena na 8,2% s oko 13% u prvoj polovini godine, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske iznosila 16,5%, slično kao i u prethodnim tromjesečjima.

Tako su u prosjeku cijene stanova i kuća u RH porasle 0,3% u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najniža tromjesečna stopa rasta u posljednje tri godine.

Na godišnjoj razini cijene su povećane 10,9%, što također predstavlja blago usporavanje, ali riječ je i dalje o dvoznamenkastoj stopi rasta, najbržoj u EU koja je prisutna od početka 2022.

Sa smanjenjem broja transakcija uslijedio je i sporiji rast cijena, a u dijelovima zemlje i pad, što se posebno odnosi na starije objekte. Postojeći stambeni objekti pojeftinili su za 0,1% na tromjesečnoj razini, a u godini dana poskupjeli su za 10,6%. Kad je riječ o novim objektima, potražnja za njima i dalje je solidna: cijene su na tromjesečnoj razini povećane za 2,5%, a na godišnjoj 12,3%.

Na razini EU-a, pokazuju podaci Eurostata, cijene kuća su u trećem tromjesečju porasle 0,8% u odnosu na prethodno tromjesečje, a na godišnjoj razini pale su za 1%. Pritom godišnji pad cijena nekretnina bilježi deset zemalja EU-a, a najveći je u Luksemburgu – 13,6%, i u Njemačkoj – 10,2%. Pad vrijednosti kuća i stanova u Njemačkoj prisutan je više od godinu dana, od sredine 2022.

Cijene nekretnina u BiH u protekloj su godini dosegnule svoj vrhunac, neki stručnjaci za nekretnine smatraju da bi se trendovi iz EU-a, stagnacija, pa čak i pad cijena mogli dogoditi i kod nas.

Post U EU padaju cijene stanova, u BiH kuće i stanovi dosežu vrtoglave iznose je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?