HDZ-ovi koalicijski priznaju da koče HDZ-ov prijedlog u Parlamentu

HDZ-ovi koalicijski priznaju da koče HDZ-ov prijedlog u Parlamentu

Link na izvornu vijest

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Federacije BiH Damir Mašić u jutarnjem programu BHRT-a govorio je o zastoju u izboru sudacaUstavnog suda BiH.

“Dvije sjednice su zakazane. Jedna je zakazana za 22., a druga za 24. siječnja. Na prvoj bi trebali nakon sveobuhvatne rasprave koja će uslijediti o praktično blokadi određenih radnih tijela. Prije svega mislim za Povjerenstvo za imenovanja i Zakonodavno-pravno povjerenstvo. Postoji nekoliko varijanti izlaska i rješenja cjelokupne situacije”, rekao je Mašić.

Dodao je da će na toj sjednici biti i točka o privremenom financiranju Federacije BiH za prvi kvartal ove godine.
“Mi nećemo dozvoliti da to bude dovedeno u pitanje, i politički i ekonomski dio kada su u pitanju dvije sljedeće sjednice”, kazao je Mašić.

Smatra da se zastupnici oporbe ponašaju kao djeca u vrtiću.

“Govore ako stavite to i to na dnevni red mi ćemo doći ili ako skinete to s dnevnog reda”, kazao je Mašić.

“Dosadašnji neizbor ustavnog sudaca je rezultat toga što kolega Aner Žuljević i ja nismo htjeli glasovati za listu na kojoj bi bio samo jedan kandidat, a ne zato što su oni iz oporbe galamili. Mi inzistiramo da se uputi kompletna lista uspješnih kandidata. Ja sam sjedio posljednji put u parlamentu kada se vršio izbor sudaca u Ustavni sud i tako je išla lista od pet kandidata. Onda je Zastupnički dom odlučio u drugom krugu glasovanja”, rekao je Mašić.

Naglašava kako HDZ ne pristaje da ide više kandidata u Parlament, ali da će Žuljević i on inzistirati na tome da ne bude samo jedan kandidat.

“Popuna radnih tijela neće riješiti ovo pitanje. Kad se popuni Povjerenstvo za izbor i imenovanja ponovo nema onih koji će glasovati da ide samo jedan kandidat”, rekao je Mašić.

Na pitanje hoće li će glasovati za Marina Vukoju da se imenuje u Ustavni sud BiH rekao je da ne odgovara na hipotetička pitanja.

“To pitanje kada bude na dnevnom redu, kako da vam kažem, ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja. Mi inzistiramo da dođe cjelokupna lista, kada dođe Klub SDP-a će zauzeti svoj stav”, rekao je Mašić.

Tvrdi da većina u Parlamentu izmjenama Poslovnika želi deblokirati rad ove zakonodavne institucije.

“Zato što je blokiran. Izmjene Poslovnika predviđaju, što sadašnji Poslovnik ne predviđa, da ukoliko dođe do ovih situacija da mogu popuniti radna tijela. Gotovo deset posto zastupnika apsolutno nisu članovi ni jednog radnog tijela jer oporba blokira. Potrebno nam popuniti radna tijela. Bez mišljenja Zakonodavno-pravnog povjerenstva ne može se usvojiti proračun a ni jedan zakon”, kazao je Mašić.

Klix.ba

The post HDZ-ovi koalicijski priznaju da koče HDZ-ov prijedlog u Parlamentu appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?