Pučko vremenoslovlje: Kad zelenika rodi bit će ‘tvrda’ zima

Pučko vremenoslovlje: Kad zelenika rodi bit će ‘tvrda’ zima

Link na izvornu vijest

Pučko vremenoslovlje: Kad zelenika rodi bit će ‘tvrda’ zima

Klimatske promjene koje su iz faze teoretiziranja postale općeprihvaćeni pojam zasnovan na činjenicama, izgleda da se nepovoljno odražavaju i na pučko vremenoslovlje. To bi se moglo ustvrditi na primjeru izreke koju smo od Slavka Katića, istraživača kulturne, povijesne, pa i biološke baštine neumskog kraja i njegovog mlađeg kolege Maria Lovrića. Ova dvojica suputnika na pohodu kroz neumsko zaleđe, obilan urod zelenike prokomentirali su pučkim vjerovanjem – kad zelenika rodi bit će ‘tvrda’ zima.

Zelenika je rodila, ali bar za sada te ‘tvrde’, odnosno jake zime nema. Možda su starije generacije dok je snjegovi i u tom kraju bili relativno česti, imali osnova za utemeljenost za takvu tvrdnju, međutim koliko smo primijetili zadnjih desetak godina na tom području već koncem siječnja umjesto snijega bijele se rascvjetani bademi. Međutim, nikad ne reci nikad, posljednji veliki snijeg u južnoj Hercegovini pao je početkom veljače 2012. godine. Da pučko vremenoslovlje pa time i navedena izreka, dobije na zanimljivosti pobrinuo se ugledni hrvatski meteorolog pokojni Milan Sijerković, koji je sliče izreke sakupio i objavio u knjizi „Pučko vremenoslovlje“.

Zahvaljujući zelenici, hrastu crniki, lovoru…, područje Neuma je i zimi zeleno

   Nekoliko riječi i o zelenici koja je uvelike zaslužna zašto se bosanskohercegovačko priobalje zeleni i

ljeti i zimi. Tu trajnu boju u „suradnji“ s hrastom crnikom, divljom maslinom i sličnim biljem, daje mu upravo zelenika, drvo latinskog naziva Phillvrea latifolia. Ova biljka raširena je na području juga Hercegovine, a to je prostor od Ljubuškog na zapadu pa do Trebinja na istoku, s tim da je u neumskom kršu najprisutnija. Plodovi zelenike su male bobice, koje su otrovne, dok su listovi ljekoviti. Mada zelenika naizgled djeluje kržljavo i najčešće se spominje da naraste do 1,0 do 1,5 metra, u prirodi se mogu sresti i veći primjerci visoki i do 3,0 metra.

   Što se vremenske prognoze tiče ipak valja pričekati kraj zime, pa vidjeti vrijede li još uvijek tvrdnje meteorologa iz naroda.

Tekst i foto: D. Musa

Hoće li zima nadoknaditi propušteno i opravdati narodnu izreku, pitanje je sad!

Objava Pučko vremenoslovlje: Kad zelenika rodi bit će ‘tvrda’ zima pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?