TUŽIOCI U ŠVAJCARSKOJ PODNIJELI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PREDSJEDNIKA IZRAELA

TUŽIOCI U ŠVAJCARSKOJ PODNIJELI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PREDSJEDNIKA IZRAELA

Link na izvornu vijest

  • Krivične prijave bit će ispitane u skladu sa redovnom procedurom – saopšteno je iz kancelarije švajcarskog državnog tužioca.

Kancelarija je navela i da će se obratiti švajcarskom ministarstvu vanjskih poslova, kako bi se razmotrilo pitanje Herzovog imuniteta.

Nije saopšteno šta je predmet krivičnih prijava, ni koliko je prijava podnijeto.

U saopštenju koje su navodno poslali podnosioci krivičnih prijava, a koje nosi naziv “Pravna akcija protiv zločina protiv čovječnosti” navodi se da je nekoliko pojedinaca podnijelo krivične prijave federalnim tužiocima Švajcarske, kao i kantonalnim tužiocima u Bazelu, Bernu i Cirihu.

To saopštenje je pribavila agencija AFP i u njemu se ne navodi ko je tačno uložio krivične prijave.

Navodi se, pak, da oni traže krivično gonjenje paralelno s postupkom koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde kao najvišim sudskim tijelom Ujedinjenih nacija.

Herzogov portparol nije prokomentarisao saopštenje švajcarskog tužioca.

Predsjednik Izraela vratio se u četvrtak uvečer u svoju zemlju, nakon što je prethodnog dana govorio u Davosu. Na tamošnjoj konferenciji on je pozvao međunarodnu zajednicu da odbaci optužbe za genocid protiv Izraela.

Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde pokrenula postupak protiv Izraela, tvrdeći da je jevrejska država u Pojasu Gaze počinila genocid nad tamošnjim Palestincima. Izrael odlučno odbija ovu optužbu.

(A.H./Beta)

The post TUŽIOCI U ŠVAJCARSKOJ PODNIJELI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PREDSJEDNIKA IZRAELA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?