Rutte: Pred BiH je još puno posla do otvaranja pregovora, ali spremni smo pomoći

Rutte: Pred BiH je još puno posla do otvaranja pregovora, ali spremni smo pomoći

Link na izvornu vijest

Rutte je poslije sastanka koji je, kao dio delegacije Europske unije u kojoj su još predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Hrvatske Andrej Plenković, održao s Vijećem ministara BiH rekao da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uslove posebno kad je u pitanju vladavina prava.

– Podržavamo europske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge europske zemlje su vrlo zainteresovane da pomognu što dokazujemo i ovom posjetom – naveo je Rutte.

Istaknuo je kako njegova zemlja i BiH imaju jake veze i zajedničku prošlost s jednom tamnom stranicom koja je stvorila trajne veze, te da je to prošlost na koju ćemo se nastaviti zajednički osvrtati.

Rutte je poručio da Nizozemska osjeća snažnu povezanost sa zapadnim Balkanom, a posebno s BiH kojoj žele pomagati da bude sigurna, stabilna i prosperitetna.

Dodao je da na tome rade kao dio misije EUFOR-a i Vijeća za implementaciju mira, te finansirajući razvoj demokratije i vladavine prava u BiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?