Treće suđenje krim inspektorima zbog uništavanja dokaza

Treće suđenje krim inspektorima zbog uništavanja dokaza

Link na izvornu vijest

Okružni sud u Banja Luci je oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku prvi put ukinuo u siječnju 2023. godine.

Okružni sud u Banja Luci uvažio je žalbu banjalučkog Okružnog javnog tužiteljstva i ukinuo presudu kojom su policijski krim tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u slučaju ubojstva Davida Dragičevića.

Tako se predmet protiv optuženih krim tehničara banjalučke policije po treći put vraća na Osnovni sud u Banja Luci, gdje je suđenje zakazano za 12. veljače.

Okružni sud u Banja Luci je oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku prvi put ukinuo u siječnju 2023. godine. Tada je predmet vraćen na Osnovni sud, ali je sudija Radmila Medaković u svibnju prošle godine ponovo donijela oslobađajuću presudu. Nakon toga uslijedila je još jedna žalba Tužiteljstva.

Nepotpuno utvrđeno činjenično stanje

U rješenju Okružnog suda u koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da Tužiteljstvo u okviru žalbenih razloga u prvom redu pobija presudu donesenu nakon ponovljenog postupka zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Kako je žalba Tužiteljstva pravilno ukazala da je pobijana presuda zahvaćena navedenim povredama kaznenog postupka, valjalo je žalbu uvažiti, pobijanu presudu ukinuti i predmet vratiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, u kom postupku će prvostupanjski sud otkloniti procesne povrede na koje mu je ukazano vodeći računa i o ostalim prigovorima u žalbi i tako bit će u prilici da izvedene dokaze cijeni u skladu sa zakonom, nakon čega će donijeti pravilnu i zakonitu odluku”, piše u rješenju Okružnog suda Banja Luka.

Namjerno uništili dokaze

Kriminalistički tehničari Marijanac i Bošnjak su u januaru 2022. prvobitno oslobođeni optužbi da su počinili kazneno djelo uništavanja i sakrivanja dokaza u slučaju ubojstva Davida Dragičevića.

Njih dvojicu optužnica Okružnog tužiteljstva u Banja Luci tereti da su 25. ožujka 2018. godine namjerno bacili donji veš Dragičevića i tako uništili mogući dokaz o ubojstvu.

Sutkinja Radmila Medaković rekla je tada u obrazloženju presude da Tužiteljstvo nije uspjelo da dokaže činjenice iz optužnice, te da nije dokazano postojanje namjere optuženih.

“Obrana smatra da je odluka prvostupanjskog suda bila ispravna i zakonita, što je isticala i u odgovoru na žalbu Tužiteljstva”, kazao je za BIRN BiH Aleksandar Jokić, odvjetnik optuženog Marijanca, nakon zadnjeg rješenja Okružnog suda.

David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine. Njegova smrt prvobitno je proglašena zadesnom, da bi Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci u lipnju 2018. otvorilo istragu zbog ubojstva.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je istragu preuzelo u travnju 2021. godine.

Objava Treće suđenje krim inspektorima zbog uništavanja dokaza pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?