NA ZAHTJEV MINISTRA FORTE, MIJENJA SE ZAKON KAKO BI ČOVIĆEV ZET OSTAO NA ČELU BHANS-A

NA ZAHTJEV MINISTRA FORTE, MIJENJA SE ZAKON KAKO BI ČOVIĆEV ZET OSTAO NA ČELU BHANS-A

Link na izvornu vijest

Čak se i zakoni mijenjaju da bi nekome išli na ruku, ne samo političkim grupama, nego i pojedincima koji su vezani za nekoga politički aktivnog. Državni zastupnik Jasmin Emrić iz NES-a i delegat u državnom Domu naroda Džemal Smajić iz Stranke za BiH upozorili su na izmjene dva zakona.

Krenut ćemo od BHANSA-e, usputno reći „ni na nebu ni na zemlji“ nego daleko u politici i zbog politike. Izmjenu zakona koja tretira Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, Edin Forto, državni ministar saobraćaja, predlaže po hitnoj proceduri. Potrebno je bez rasprave i komisijske faze, objašnjava Emrić, usvojiti izmjene kako bi se ponovo članovi Vijeća Agencije imenovali za novi mandat. Prema važećem zakonu, imenovani članovi mogu obnašati funkciju ograničeno dva mandata. No, kad nekoga treba imenovati na dugotrajan period, mijenjat će se i Zakon. Na čelu agencije je zet Dragana Čovića, Dragan Primorac.

A ovo je drugi mandat koji obnaša Čovićev zet, kaže Emrić. Drugi zakon o državnoj službi u institucijama BiH Vijeće ministara šalje u redovnu proceduru državnom Parlamentu. Ukoliko izmjene zakona budu usvojene u oba doma, uskoro će 34 zvaničnika imati mogućnost da angažuju savjetnike koji nisu državljani naše zemlje koji nemaju završen fakultet i mogu biti penzioneri.

Kome se produžava mandat i ko bi to u državnu službu BiH? Još jedna od tema su i tehničke izmjene Izbornog zakona. Prošle su Zastupnički dom, no na sjednici Doma naraoda mogle bi pasti. Sastanak trojke, HDZ-a i SNSD-a mijenja stvari. Spominje Emrić Čovićevu izjavu s posljendje konferencije za medije gdje je jasno rekao kako su na sastanku u Mostaru dogovorili s trojkom da će se izmjenama Izbornog zakona BiH promijeniti i način izbora članova državnog Predsjedništva.

A pitanje izbora članova Predsjedništva ne može se rješavati izmjenama Izbornog zakona, no dogovor koalicionih partnera kuću gradi.

(M. Rašidović)

Video prilog pogledajte OVDJE.

The post NA ZAHTJEV MINISTRA FORTE, MIJENJA SE ZAKON KAKO BI ČOVIĆEV ZET OSTAO NA ČELU BHANS-A first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?