Preko tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

Preko tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

Link na izvornu vijest

U Njemačkoj je trenutno aktivno preko 1.000 pripadnika neke od talijanskih organizacija organiziranog kriminala, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak.

“Na temelju podataka saveznog i pokrajinskih ministarstava unutarnjih poslova dolazimo do zaključka da u Njemačkoj trenutno živi 1003 aktivnih pripadnika neke od talijanskih organizacija organiziranog kriminala”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova koje time odgovara na upit zastupničkog kluba Zeleni u Bundestagu.

Od 1003 pripadnika mafije u Njemačkoj 519 otpada na kalabrijsku ‘Ndranghetu, 134 na sicilijansku Cosa Nostru te 118 na napuljsku Camorru.

Pored ovih poznatih podružnica mafije u Njemačkoj su aktivna i 33 pripadnika Stidde, sicilijanske grupacije, te 37 pripadnika kriminalne organizacije iz pokrajine Apulija, dok, kako se navodi, 162 pripadnika mafije nije moguće svrstati u neku od podgrupacija.

Prema navodima iz priopćenja, mafija je, osim u trgovini narkoticima, najaktivnija u poslovima oko gastronomije i prodaje živežnih namirnica, ali i u trgovini automobilima, a kaznena djela se odnose na utaju poreza, pranja novca i zloupotrebe poticajnih sredstava.

Predstavnik stranke Zeleni u unutarnjopolitičkom odboru Bundestaga Marcel Emmerich rekao je kako je Njemačka, zbog još uvijek velikog prisustva gotovine u poslovnom svijetu, pogodna za pranje novca.

“Njemačka je europska perilica za prljav novac”, rekao je Emmerich.

Njemački mediji su nakon pada Berlinskog zida u devedesetima javljali o pojačanoj aktivnosti mafije na istoku Njemačke, gdje je nakon ujedinjenja postojala velika potreba za otvaranjem ugostiteljskih objekata, posebice s talijanskom kuhinjom, a država je ulagala milijarde u gospodarske poticaje.

Mafija se u Njemačkoj drži podalje od javnosti, a jedan od rijetkih slučajeva kada se o talijanskoj mafiji pojačano izvještavalo dogodio se 2007., kada je u jednom talijanskom restoranu u Duisburgu ubijeno šest pripadnika jedne kalabreške obitelji.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?