Iz Vlade FBiH objasnili zašto je poskupio plin

Iz Vlade FBiH objasnili zašto je poskupio plin

Link na izvornu vijest

“Plin je morao poskupiti za 3,9 posto. Radi se o redovnom usuglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo”, priopćeno je u utorak iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu. Kazali su kako Vlada FBiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9% odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usuglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024.godine, što je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa.

Rast cijena prirodnog gasa se, naglašavaju, dogodio u cijeloj regiji, Europi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa je povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa.

Objasnili su kako je povećanje cijene nafte uzrokovano, između ostalog, i blokadom Sueskog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbjegavajući Sueski kanal, a napadi koji se događaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog oprskrbljivanja.

Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno, navode u priopćenju.

Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno opskrbljivanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, dodavši da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da vrlo brzo očekuje potpisivanje ugovora između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo: Direktori ova dva poduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na razini ministara dva entiteta, a kojem su također prisustvovali i direktori.

Građani su naš prioritet i zbog toga demantiram sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće, zaključio je ministar Lakić.

Za kraj, istaknuli su, kako je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodno razdoblje kada su ovu Vladu vodile neke druge političke stranke.

Objava Iz Vlade FBiH objasnili zašto je poskupio plin pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?