Evo tko može u Federaciji BiH raditi nakon odlaska u mirovinu

Evo tko može u Federaciji BiH raditi nakon odlaska u mirovinu

Link na izvornu vijest

Nije mali broj građana Federacije koji su u nedoumci tko sve nakon što se umirovi može raditi i primati mirovinu.

Većina ih je mišljenja da nakon odlaska u mirovinu mogu raditi samo oni koji su otišli u punu mirivinu. Točnije, koji su kod umirovljenja imali ili 40 godina staža ili 65 godina života.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje za Faktor je rečeno da je tako bilo do 9. svibnja 2023. godine.

– Nakon presude Ustavnog suda FBiH od 9.5.2023. godine kojom su osporene dotadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obaveznom osiguranju i istovremeno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, izuzev korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata – pojašnjavaju u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Raditi i primati mirovinu može i onaj tko je otišao u prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu, itd.

Na ovaj način će dolaziti i do promjene u ostvarenom stažu kod onih koji budu radili.

Nakon minimalno šest mjeseci novog staža može se tražiti ponovni izračun visine mirovine.

Post Evo tko može u Federaciji BiH raditi nakon odlaska u mirovinu je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?