SPUSTILI RAMPU: EVROPSKA ZEMLJA OBUSTAVLJA IZVOZ BARUTA ZA IZRAEL

SPUSTILI RAMPU: EVROPSKA ZEMLJA OBUSTAVLJA IZVOZ BARUTA ZA IZRAEL

Link na izvornu vijest

SPUSTILI RAMPU: EVROPSKA ZEMLJA OBUSTAVLJA IZVOZ BARUTA ZA IZRAEL

Valonski ministar lokalne samouprave Christophe Collignon rekao je u Parlamentu da su licence dodijeljene tvornici municije PB Clermont u Engisu (Liège), početkom 2023.

Barut je bio namijenjen za izraelski lučki grad Ashdod, blizu Pojasa Gaze, gdje su izraelske odbrambene snage uključene u rat s Hamasom koji upravlja Gazom.

Službeni dokumenti koji čine osnovu za bilo koju odluku Valonije o izvozu baruta ne navode izraelske odbrambene snage kao konačno odredište. Barut se nakon prerade namjeravao dalje izvoziti u druge zemlje Evropske unije te Belgiju i SAD.

Iako je izvoz u skladu s valonskim zakonom, valonski premijer Elio Di Rupo (franački socijalist) ipak je odlučio suspendovati trenutne dozvole. Ministar Collignon, koji je jučer zastupao Di Rupa u valonskom parlamentu, kaže da je ova odluka potaknuta presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Krajem prošlog mjeseca, ICJ je oštro osudio Izrael zbog njegovih postupaka u ratu protiv Hamasa. Sud je naredio Izraelu da poduzme sve moguće mjere kako bi izbjegao genocid.

(Agencije/M.S.)

The post SPUSTILI RAMPU: EVROPSKA ZEMLJA OBUSTAVLJA IZVOZ BARUTA ZA IZRAEL first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?