Konaković: Vladajuće stranke na državnoj razini sada imaju konačan cilj

Konaković: Vladajuće stranke na državnoj razini sada imaju konačan cilj

Link na izvornu vijest

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da vladajuće stranke na državnoj razini (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) sada imaju konačan cilj, jer se za nekoliko tjedana donosi povjesna odluka o otvaranju ili neotvaranju pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji.

Naglasio je kako su predstavnici vladajućih stranaka jučer na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazali više zanimanja o toj temi nego na ranijim sastancima.

– Čini mi se da cjelokupan pritisak u nekoj mjeri budi svijest u ovoj završnici. Nadam se da ćemo korektno do kraja realizirati jučerašnji razgovor – poručio je danas Konaković, nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Izvještaj o napretku BiH na europskom putu očekuje se na sjednici Europskog vijeća u ožujku. Ta je sjednica od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, koja treba postići reforme u zakonodavstvu, a što se prije svega odnosi na zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Osim ovih uvjeta, neophodno je obaviti pripreme kako bi se imao adekvatan i unaprijeđen izborni proces.

Konaković je pojasnio da je Europska unija jasno poručila da će BiH odgovor za početak pregovora pronaći u usvajanju zakona o sukobu interesa, sprečavanju pranja novca, sudovima i Frontexu (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu).

Kaže kako nije euforičan, ali je zadovoljan te da radne grupe već danas razgovaraju o detaljima oko kojih se slažu ili ne slažu.

– Nakon toga će nam predstaviti finalne dokumente, vjerojatno s nekoliko crvenih točki oko kojih se neće dogovoriti i oko kojih će konačnu odluku morati donijeti politički lideri – istaknuo je.

Govoreći o zakonu o sudovima, Konaković je kazao kako su jako pažljivi u vezi nadležnosti Žalbenog vijeća te grada u kojem će ono biti smješteno, dok je u vezi izmjene Izbornog zakona BiH bitan dio koji se tiče integriteta izbora.

Pojasnio je kako HDZ inzistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi.

Tvrdi da za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca nema nikakvih zadrški, te je podsjetio da je Predsjedništvo jučer podržalo pokretanje pregovora sa Frontexom.

 

The post Konaković: Vladajuće stranke na državnoj razini sada imaju konačan cilj first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?