Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu

Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu

Link na izvornu vijest

DOVER – Američka neurotehnološka kompanija Neuralink milijardera Ilona Maska premestila je korporativno sedište iz savezne države Delaver u Nevadu, nakon što je sudija iz Delavera odbacio ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara, koje je Mask, prema sporazumu iz 2018. godine, trebalo da dobije od svoje kompanije Tesla.

Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu

foto – wikipedia

“Nikada nemojte da imate korporativno sedište u državi Delaver. Preporučujem Nevadu ili Teksas, ukoliko preferirate da akcionari odlučuju”, napisao je Mask na platformi X (Tviter).

Pravni eksperti kažu da većina korporacija uspostavljaju sedišta u Delaveru jer u toj državi zakoni favorizuju korporacije, prenosi AP.

“Delaver je prijateljski prema kompanijskom menadžmentu, ne prema akcionarima”, rekao je profesor za biznis i pravo na Univerzitetu Mičigen.

Krajem januara, kancelarka Delavera Ketlin Sejnt Džud Mekormik poništila je platni paket koji je Tesla uspostavio za Maska 2018. godine, presudivši da je proces bio “pogrešan” i da je cijena “nepravedna”.

U svojoj presudi, ona je paket nazvala “najvećom potencijalnom mogućnošću kompenzacije koja je ikada primećena na javnim tržištima u više redova veličine”.

Mekormik je utvrdila da odboru kompanije Tesla nedostaje nezavisnost od Maska.

Njegovi advokati su rekli da paket mora da ostane u prvobitnoj formi kako bi se Masku dao podsticaj da ne ode, što nije prihvaćeno kao argument na sudu.Euronews/Tanjug

Чланак Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?