Grlić Radman: Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske

Grlić Radman: Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske

Link na izvornu vijest

– Do svakog rješenja se treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a nikako pritiscima. Poštujemo dolazak O‘Briena u Sarajevo gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. Ali treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda – rekao je hrvatski ministar.

On smatra kako samo pravedan Izborni zakon BiH koji će jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda može osigurati dugoročnu političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost ove zemlje.

Spomenuo je i Grad Mostar, kao model i paradigmu svim gradovima u BiH, gdje je nakon dvanaest godina neuspjeha ipak postignut dogovor kojim su se održali demokratski izbori.

– Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Upravo je taj multinacionalni karakter borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo u kojem je boravio gospodin O‘Brien. Nama je žao što je u Sarajevu, koji je neki dan obilježavao 40 godina Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje hrvatskom pjevaču Toniju Cetinskom – napomenuo je on.

Kada je u pitanju Južna plinska interkonekcija, Grlić Radman naglašava da to ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Republike Hrvatske.

– Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putovi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju – istaknuo je.

Hrvatski ministar naglašava da Dragan Čović ima njihovo povjerenje jer je on legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH koje okuplja hrvatske stranke u BiH, kao i supredsjedatelj Doma naroda PSBiH. Dodaje da je Čović pokazao spremnost na suradnju te da je potrebno naći prostora za daljnji razgovor.

Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je siguran da naša zemlja tim putem može krenuti u ožujku i otvoriti novo poglavlje što će, prema njegovom mišljenju, prostor zapadnog Balkana učiniti još stabilnijim.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?