Minić najavljuje rezove u „Šumama“ zbog nezakonitog rada

Minić najavljuje rezove u „Šumama“ zbog nezakonitog rada

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tražiće odgovornost odgovornih lica iz javnog preduzeća „Šume RS“ zbog kašnjenja u izradi šumsko-privrednih osnova (ŠPO) za šumska gazdinstva „Zelengora-Kalinovik“, „Majevica-Lopare“, „Treskavica-Trnovo“ i „Doboj-Doboj“ zbog čega je šumarska inspekcija prošle sedmice izrekla zabranu redovne sječe u ova četiri šumska gazdinstva.

Minić najavljuje rezove u „Šumama“ zbog nezakonitog rada

Foto: Glas Srpske

„Ministarstvo je u dva navrata tražilo od javnog preduzeća da dostavi izrađene ove četiri ŠPO. Međutim, iste su dostavljene prije deset dana za Trnovo, Lopare i Kalinovik, a za Doboj još nije ni dostavljena. Zbog svega toga,  ministarstvo će tražiti odgovornost odgovornih lica iz javnog preduzeća“, kažu za CAPITAL iz resornog ministarstva.

Podsjećamo, CAPITAL je u subotu otkrio da šumska gazdinstva „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ rade izvan zakonskih okvira, jer  nemaju važeće šumsko-privredne osnove zbog čega im prijeti zabrana rada.

Nakon toga, šumarska inspekcija je izašla u kontrolu i potvrdila naše navode, zbog čega su izdali rješenja o zabrani redovne sječe u navedena četiri gazdinstva.

„Kada su u pitanju ugovori za izradu šumskoprivrednih osnova za područja kojim gazduju ŠG „Zelengora-Kalinovik“, „Majevica-Lopare“, „Treskavica-Trnovo“ i „Doboj-Doboj“, oni su potpisani 2021. godine i po njima je izvođač radova „Šume Republike Srpske“ – „Istraživačko-razvojni i projektni centar“ bio obavezan izraditi ŠPO i dostaviti ministarstvu do 30. septembra 2023. godine“, navodi se u odgovoru resornog ministra Save Minića na naša pitanja.

Oni dalje kažu da je ministarstvo dužno da donese rješenje o davanju saglasnosti na ŠPO u roku od 60 dana od dana prijema osnove, ukoliko je dobijeno pozitivno mišljenje Komisije za recenziju.

Međutim, zabunu unose odgovori „Šuma RS“ ili preciznije „Istraživačko-razvojnog i projektnog centra“ koje je CAPITAL objavio u subotu u kojima se kaže da je „Ugovor za izradu šumsko-privredne osnove za ŠPP „Majevičko“ potpisan 12. oktobra 2020. godine, za ŠPP „Kalinovačko“ i „Trnovsko“ 13. oktobra 2020. godine, a za ŠPP „Dobojsko-derventsko“ 16. novembra 2021. godine“.

Prema ovim odgovorima iz IRPC-a ispada da u ministarstvu iz koga navode da su potpisani 2021. godine, ne znaju ili nemaju tačne podatke o tome kada su potpisani ugovori za izradu ŠPO za četiri sporna gazdinstva.

Pored ova četiri šumska gazdinstva, problem sa planskim dokumentima ima i Centar za gazdovanje kršom Trebinje koji takođe gazduje bez važećeg Program gazdovanja područjem krša i kome takođe prijeti zabrana rada.

„„Šume Republike Srpske“ su se 24. januara 2024. godine obratile Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zahtjevom za produženje važnosti programa, sa obrazloženjem da isti nije urađen u potrebnom roku iz razloga objektivne prirode“, navodi se u odgovoru resornog ministarstva na pitanja CAPITAL-a.

Oni preciziraju da je ugovor za izradu Programa gazdovanja područjem krša potpisan 25. oktobra prošle godine i da je tim ugovorom „Istraživačko razvojni i projektni centar“ obavezan izraditi Program do 31. decembra 2024. godine.

„Članom 95. Zakona o šumama definisano je da se nadoknada za unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma (proširena reprodukcija šuma), između ostalog, koristi i za izradu Dugoročnog programa gazdovanja područjem krša. U skladu sa navedenim u budžetu su planirana sredstva za ove namjene i plaćanje će biti izvršeno u skladu sa dinamikom izvršenih radova u izradi Programa, po isporučenim situacijama“, kažu iz ministarstva i preciziraju da je ukupna vrijednost radova utvrđena na osnovu Cjenovnika na izradu šumsko-privrednih osnova za državne šume i iznosi 476.600 KM bez PDV-a.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Minić najavljuje rezove u „Šumama“ zbog nezakonitog rada се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?