ERDOGAN: IZRAEL MORA PRIHVATITI POSTOJANJE NEZAVISNE DRŽAVE PALESTINE

ERDOGAN: IZRAEL MORA PRIHVATITI POSTOJANJE NEZAVISNE DRŽAVE PALESTINE

Link na izvornu vijest

U obraćanju na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Erdogan je rekao da Izrael mora prihvatiti postojanje nezavisne države Palestine.

  • Ako Izrael želi trajni mir, mora prestati slijediti ekspanzionističke ambicije i prihvatiti postojanje nezavisne palestinske države zasnovane unutar granica iz 1967. godine – kazao je Erdogan.

Istakao je da istočni Al-Quds (Jerusalem) treba biti glavni grad države Palestine.

  • Svaki korak ostat će nedovršen sve dok se unutar granica iz 1967. ne uspostavi nezavisna država Palestina sa istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom – dodao je.

Kako je naglasio, “put do mira, spokoja i ekonomskog razvoja u našem regionu ovisi o uspostavljanju države Palestine”.

Erdogan je također pozvao sve “savjesne” države da podrže Agenciju Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA), napominjući da je to “put spasa za šest miliona izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu i Palestini”.

Istakao je da Izrael, koji sebe smatra većim od međunarodnog prava, decenijama ne odustaje od politika okupacije, otimačine i masakra.

  • Nikada nećemo ostaviti našu palestinsku braću napuštenu, bespomoćnu ili samu – dodao je turski predsjednik.

Erdogan je u utorak stigao u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu dvodnevne posjete kako bi prisustvovao samitu.

(Anadolija)

The post ERDOGAN: IZRAEL MORA PRIHVATITI POSTOJANJE NEZAVISNE DRŽAVE PALESTINE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?