Članovima Vlade i ostalim dužnosnicima plaće uvećane za stotine maraka, umirovljenicima povećanje od 5 posto

Članovima Vlade i ostalim dužnosnicima plaće uvećane za stotine maraka, umirovljenicima povećanje od 5 posto

Link na izvornu vijest

Usvajanjem Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine povećane su i plaće predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, premijera, federalnih ministara, parlamentaraca za nekoliko stotina KM, dok se borcima egzistencijalna naknada povećava po mjesecu provedenom u obrani za 16 pfeninga, a umirovljenicima je siječanjska mirovina povećana akontativno za mizernih pet posto.

Ranija osnovica izabranih dužnosnika, nositelja državnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti iznosila je 385 KM, a sada je povećana na 425 KM.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine najviši koeficijent ima predsjednik/ca Federacije BiH u ovom slučaju Lidija Bradara (HDZ). Njena osnovna plaća po staroj osnovici iznosila je 3.850 KM, bez minulog rada, toplog obroka i ostalih naknada a sada iznosi 4.250 KM, što je za 400 KM više.

Potpredsjednici FBiH, sada Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) prije povećanja su imali osnovne plaće 3.773 KM, a sada one iznose 4.165 KM, što je za 392 KM više.

Što se tiče premijera Federacije BiH, sada Nermin Nikšić (SDP), i njegova osnovna plaća je bez minulog rada, toplog obroka i ostalih benefita iznosila prije povećanja 3.773 KM, a sada je povećana za 392 KM i iznosi 4.165 KM. Na isti način su povećane i plaće predsjednika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zamjenicima premijera FBiH i dopredsjedavateljima u Parlamentu FBiH osnovne plaće prije povećanja su iznosile 3.657 KM, a sa povećanjem iznose 4.037 KM što je povećanje od 380 KM. I federalni ministri su se “oparili”. Osnovne plaće su im prije povećanja bile 3.465 KM, a sada su 3.825 KM, što je povećanje od 360 KM.

Osnovna plaća predsjednika klubova u Parlamentu FBiH prije povećanja iznosila je 3.157 KM, a sa povećanjem iznosi 3.485 KM. Osnovne plaće su im povećane za 310 KM.

Kada je riječ o federalnim zastupnicima i izaslanicima njihove osnovne plaće prije povećanja su iznosile 3.003 KM, a sada su 3.315 KM što je povećanje za 312 KM, piše Faktor.

Post Članovima Vlade i ostalim dužnosnicima plaće uvećane za stotine maraka, umirovljenicima povećanje od 5 posto je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?