ROČIŠTE DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: TUŽILAŠTVO OBRAZLOŽILO ZAŠTO TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA

ROČIŠTE DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: TUŽILAŠTVO OBRAZLOŽILO ZAŠTO TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA

Link na izvornu vijest

Tužiteljica Bojana Jolović je iznijela prijedlog za produženje pritvora koje traži traži zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke.

Tužiteljica Jolović je kazala da je istraga proširena u odnosu na prvoosumnjičenog Debevca za još tri tačke. Osim za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava, za šta se sumnjiče Mehmedagić i Debevec, Debevca se dodatno sumnjiči za lažno predstavljanje, primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, te za krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine (ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, op.a.).

Javnost je bila isključenja s ročišta u dijelu koji se odnosi na ovu posljednju tačku po zahtjevu odbrane, a zbog zaštite svjedokinje i porodičnog života osumnjičenog.

Druga tačka se odnosi na to da je Ranko Debevec tokom 2019. godine, kada se pred Sudom vodilo više upravnih postupaka u kojim je jedna od stranaka bio autosalon Kramar, od njih primio mito u vidu automobila “polo”, vrijednosti oko 15.000 KM, koji je registrovao na svoju svastiku. Taj automobil je, kako je rekla tužiteljica, pronađen jučer u autolakirnici u Istočnom Sarajevu tokom pretresa.

Treća tačka se odnosi na to da se u periodu između 2019. i 2021. godine, kada je Sud odlučivao o ekstradiciji Zdravka Mamića, našao s njim u ugostiteljskom objektu kod Gruda nakon čega je posredstvom Ljuljanka Palca od Mamića dobio sat vrijedan 15.000 eura koji je navodno preuzeo u ugostiteljskom objektu u Sarajevu, piše Faktor.

Kada je u pitanju tačka koja se odnosi na lažno predstavljanje, tereti se da je zajedno s uposlenikom Suda Milisavom Pijukom, koji je uhapšen jučer, došao u jedan ugostiteljski objekat, da su se konobarima predstavili kao uposlenici OSA-e i od njh tražili snimke video nazdzora, te “da su slikali koga je već trebalo slikati”, kao i da je ovaj uposlenik Suda po njegovom nalogu fotografisao najave koje Tužilaštvo šalje osiguranju o tome ko je dolazio u prostorije Tužilaštva taj dan i da ih je on slao predsjedniku Suda.

Na ročištu trenutno odbrana iznosi svoje argumente.

(Faktor)

The post ROČIŠTE DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: TUŽILAŠTVO OBRAZLOŽILO ZAŠTO TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?