U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih

U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih

Link na izvornu vijest

Federalni zavod za statistiku objavio je prve podatke vezano za prirodno kretanje stanovništva u 2023. godini.

Prema ovim podacima stanje je sljedeće:

  • Novorođeni – 15.720 (-350 u odnosu na 2022. godinu)
  • Umrli – 19.750 (-2.681 u odnosu na 2022. godinu)
  • Prirodni prirast = -4.030

Broj novorođenih nastavio se smanjivati i u prošloj godini, iako su trendovi u drugom dijelu 2023. godine dosta bolji u odnosu na početak godine, što se posebno odnosi na podatke za prosinac, kada su tri županije (BPŽ, ŽS i ŽZH) imali veći broj novorođenih od umrlih.

Ipak, gledajući cjelokupnu 2023. godinu, samo jedna županija je imala veći broj novorođenih nego umrlih i to Županija Zapadnohercegovačka (826 novorođenih – 770 umrlih).

Županija Sarajevo, bez obzira na najveći broj novorođenih u Federaciji BiH (3.969) nastavio je trend da je broj umrlih veći od broja novorođenih.

Najveća razlika u omjeru novorođeni/umrli je u Posavskoj županiji, gdje je na svako novorođeno dijete došlo četvero umrlih, a u Hercegbosanskoj županiji, broj umrlih je bio oko 2,5 puta veći od broja rođenih, objavio je na Facebooku makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Najveći negativni prirodni prirast je zabilježen u Tuzlanskoj županiji (-836) i Unsko-sanskoj županiji (-737).

Čisto da bi imali predstavu koliko se značajno smanjio broj novorođenih, najbolji podatak vam je da u cijeloj Županiji Sarajevo, dnevno rođeno u prosjeko 11 djece, u Srednjebosanskoj županiji malo više od četiri, dok se u Posavskoj županiji jedno dijete rađalo svaki treći dan, u Bosansko-podrinjskoj županiji jedno dijete svaki drugi dan.

Demografska obnova društva će nas sada koštati milijarde KM, ali smo zbog guranja ovog problema godinama u stranu, napadajući stručnjake koji su na ovo upozoravali i relativizirajući ovaj problem, dovedeni na rub demografskog nestanka. Ovo pitanje će ubrzo doći i na dnevni red donositelja odluka u Federaciji BiH, s tim da će danas biti daleko teže usporiti pad i krenuti ka obnovi društva, u odnosu na prije 10 ili 15 godina. Kako god, financijska sredstva neophodna za demografsku obnovu društva danas će biti manja u odnosu na troškove u budućnosti koje ćemo morati financirati kao posljedicu starenja populacije i odlaska mladih, zaključio je doktor ekonomskih znanosti Faruk Hadžić.

Post U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?