Radionica DIGITALNA FABRIKACIJA u INTERA Tehnološkom Parku Mostar

Radionica DIGITALNA FABRIKACIJA u INTERA Tehnološkom Parku Mostar

Link na izvornu vijest

Digitalna fabrikacija jedna je od „in“ tema 21-og stoljeća koju su ponajprije omogućile aditivne tehnologije popularno poznatije pod nazivom 3D ispis, ali i razna nova softverska rješenja i alati za trodimenzionalno oblikovanje dijelova i konstruiranje proizvoda. Tehnologije digitalne fabrikacije omogućuju enormnu fleksibilnost i drastično smanjuju vrijeme procesa razvoja novih proizvoda, a s druge strane otvaraju velike mogućnosti i osnažuju pojedince na novu razinu inovativnosti koja prije nije bila moguća.

Radionica upravo pod nazivom „Digitalna Fabrikacija“ održat će se 29.02.2024 INTERA Tehnološkom Parku s početkom u 10h. Kako koristiti tehnologije digitalne fabrikacije i napredne metode oblikovanja, te uživo vidjeti proces pripreme i izrade dijelova na 3D pisačima – su glavni sadržaji ove jednodnevne radionice.

Radionica je prvenstveno, ali ne i isključivo, namijenjena poduzećima tj. stručnom osoblju kojem može pomoći u njihovom poslu, ali su dobro došli i svi koje zanima ova tema – inovatori i entuzijasti koji žele samostalno izrađivati dijelove i sklopove.

Dnevni red radionice:

9:45 – 10:00  Registracija

10:00 – 10:45  Generativni dizajn * – Svetozar Kolesar, 3D Republika (Beograd)

11:00 – 11:45  Primjena CAD/CAE rješenja u reverznom inženjerstvu ** – prof. dr. Goran Mladenović, Mašinski fakultet Beograd

12:00 – 14:00  3D ispis u praksi – od 3D modela do gotovog dijela – Borko Latinčić, INTERA Tehnološki Park

14:00 – 14:30  Osvježenje

Sudjelovanje na ovoj radionici je besplatno.

Iskoristite priliku i prijavite se ovdje već danas jer broj mjesta je ograničen.

Radionica se organizira u okviru projekta DIGIMET koji je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH (EU4DigitalSME) kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

*) Generativni dizajn je inovativni pristup koji koristi algoritamske procese za stvaranje kompleksnih oblika i struktura tj. računalo kreira dizajn na osnovu parametara opterećenja, materijala i načina korištenja.

U kontekstu 3D ispisa, generativni dizajn omogućava kreiranje efikasnih geometrijskih modela koji optimiziraju materijal i resurse. Ova tehnika može rezultirati dizajnom koji je estetski privlačan, ali istovremeno i funkcionalan. Kroz primjenu generativnog dizajna, mogu se postići neobični i originalni oblici koje bi bilo teško ili nemoguće postići tradicionalnim metodama. Kombinacija generativnog dizajna i 3D ispisa otvara vrata za inovativna rješenja u različitim industrijama – od medicinskih do arhitektonskih. **) Primjena CAD/CAE rješenja u reverznom inženjerstvu – na primjeru modeliranja prilagođenog proizvoda prema specifičnim zahtjevima će se pokazati kako se napredne tehnike 3D modeliranja kombiniraju s tehnologijom 3D skeniranja. Pored ovoga, u kratkim crtama će se prikazati način konstruiranja visoko sofisticirane opreme tj. detektora elementarnih čestica čije se ponašanje izučava u okviru eksperimenata u velikom hadronskom sudaraču.

The post Radionica DIGITALNA FABRIKACIJA u INTERA Tehnološkom Parku Mostar first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?