Jeste li spremni za inovacije?

Jeste li spremni za inovacije?

Link na izvornu vijest

U 2024. godinu ušli smo zajedno s brzim razvojem tehnologije, te se zbog tih tehnoloških promjena svakodnevno mijenja način života koji živimo. Postavlja se pitanje, koliko smo zapravo spremni za sve ove brze promjene tj. koliko smo zagrijani za nove inovacije?

Kroz implementaciju tehnoloških promjena poput pametnih uređaja i pomoćnih alata, transformišemo svoju rutinu, a tome znatno doprinosi i razvoj umjetne inteligencije. Iako mi pojam umjetne inteligencije povezujemo s pojavom Artificial Intelligence – AI, umjetna inteligencija je svoj vrhunac doživjela 1980. godine kada je održana prva konferencija Američkog društva za umjetnu inteligenciju (AAAI) na sveučilištu Stanford. Taj ključni trenutak obilježio je i početak komercijalizacije prvog ekspertnog sistema poznatog kao XCON – Expert Configurer. 

U 2023. godini čak je 61% kompanija uložilo sredstva u umjetnu/vještačku inteligenciju, što je čini najinteresantnijom i najprosperitetnijom tehnologijom. Posljedice promjena osjećamo u svim sferama poslovanja i funkcionisanja; obrazovanje, zdravstvo, i biznis samo su neke od brojnih aspekata na koji ta tehnologija utiče. Mnogi prognoziraju da će svijet u 2024. godini zapravo shvatiti koliko moćna i korisna AI tehnologija može biti. 

Bez obzira na prognoze, kod manje upućenih sam pomen umjetne inteligencije može izazvati trnce straha, a fokus će biti na tome kako ova tehnologija može unaprijediti i olakšati život. S tim u vezi, digitalna transformacija ne uključuje samo AI nego i mnoge druge inovacije koje su procvjetale u prethodnoj godini. Povećanje produktivnosti, rješavanje društvenih izazova i poticanje ekonomske konkurencije postaće još izraženije kako tehnologija bude postajala integralni dio života. 

Kako smo već pomenuli, tehnologija se neprestano razvija, a strah od nepoznatog može predstaviti izazove – zato je neophodno edukovati ljude kako bi se spriječili mogući rizici odbacivanja tehnologije. Neki čak vjeruju da je sada no ikada potrebnije (pre)oblikovati obrazovni sistem u skladu s tehnologijom i alatima koje danas imamo.   * evo i link za ovih 61%:  https://www.bcg.com/publications/2023/advantages-through-innovation-in-uncertain-times

The post Jeste li spremni za inovacije? first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?