Koliko košta punjenje električnog automobila u BiH

Koliko košta punjenje električnog automobila u BiH

Link na izvornu vijest

Električni automobili postaju sve više popularni jer su povoljniji u odnosu na klasične automobile. U prosjeku električni automobili trenutne generacije prelaze oko 400 km s punom baterijom. Nova generacija električnih automobila će imati u prosjeku između 600-700 km dometa.

“Potrošnja električne energije na 100 pređenih km je oko 2 KM, dok za SUS motore (motori sa unutrarnjim sagorijevanjem) trebate izdvojiti cca 25 KM / 100 km”, kazao je Haris Muratović, Brand Manager MOON POWER BiH za Akta.ba.

Servis za električna vozila je u prosjeku 70% jeftiniji, jer nema više zamjene ulja i filtera za ulje.

“Redovan servis se obavlja svake dvije godine i praktično uz preventivni pregled i zamjenu filtera zraka / klime”, pojasnio je Muratović.

Punjači

Kada je u pitanju punjenje baterije za električne automobile važno je naglasiti da postoje dvije vrste punjača. Standardni AC punjač I brzi DC punjač.

“Brzi punjači direktno pune bateriju automobila s istosmjernom strujom. Što je snažniji punjač, to je brže punjenje. U prosjeku punjenje automobila koje ima kapacitet baterije 55 kW, od 0-80% traje svega 15-tak minuta na superbrzom punjaču snage 150 kW”, naglašava Muratović.

Kada su u pitanju standardni AC punjači 11 kW, punjenje traje od 4 do 5 sati.

“Važno je napomenuti da se 85% punjenja svakodnevno obavlja na AC standardnim punjačima, a da se brzi punjači koriste u slučaju dužih putovanja”, pojasnio je.

Cijene punjenja

Kada je u pitanju naplata punjena ona je definirana u okviru Zakona o električnoj energiji FBIH. Definirano je kako naplata treba biti u razumnim granicama, odnosno ne odstupati previše od tržišne cijene električne energije. Najkorektniji način obračuna punjenja sukladno direktivama EU, mora biti izražen u kW.

“Prosjek cijene punjenja po kWh u zemljama EU na AC punjačima je 0,40 KM / kWh, dok se na DC punjačima u ovisnosti o snazi punjenja kreće od 0,60 KM – 1,20 KM / kWh”, istaknuo je Muratović.

U BiH su npotrebni brzi punjači na autocestama, a uskoro bi se na njima mogli naći i MOON POWER punjači.

“Do sada smo postavili 2 DC punjača snage 150 kW u Sarajevu. Planiramo u regijama Tešanj, Mostar i srednjoj Bosni postaviti u ovoj godini još brzih punjača. Sljedeće godine također planiramo nastaviti širenje mreže brzih punjača širom Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Trenutno je 350 punjača instalirano u BiH, a to je daleko od dovoljnog. Od toga je svega 15 brzih punjača. Nažalost, nisu svi javno dostupni.

“Treba nam dodatno barem 10 DC superbrzih punjača i 100 AC punjača, javno dostupnih. Radi povećanog interesa za kupovinom električnih vozila, potreban je ubrzan razvoj infrastrukture”, poručio je Muratović.

Akta.ba

The post Koliko košta punjenje električnog automobila u BiH appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?