ALBANSKI PREDSJEDNIK: SIGURNOST U REGIJI JE KRHKA

ALBANSKI PREDSJEDNIK: SIGURNOST U REGIJI JE KRHKA

Link na izvornu vijest

ALBANSKI PREDSJEDNIK: SIGURNOST U REGIJI JE KRHKA

Begaj je kazao kako je otvaranje baze za Albaniju posebice važno u trenutku kada je sigurnost u euroatlantskom području ugrožena.

  • Neisprovocirana agresija Rusije na Ukrajinu, stanje na Bliskom istoku i drugim regijama, terorizam, izazovi su. Prijeti eskalacija i širenje političko-vojnih sukoba, što se najbolje vidjelo u rujnu prošle godine, u terorističkom napadu na Banjsku na Kosovu. Taj napad pokazao je koliko je sigurnost na našim prostorima krhka i dokazao da još uvijek postoje lokalni akteri koji pokušavaju projicirati budućnost kroz prošlost koju ne treba vraćati. Moramo biti spremni branitise i dati doprinos savezu-rekao je Begaj.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da Albanija pozdravlja i poštuje svoje saveznike, u savezu u kojem je, prema njegovim riječima, zajamčen mir.

On je u ponedjeljak rekao da je albanska država na trenutačno drugoj strani, za razliku od 1954. godine kada je pod komunističkim režimom u spomenutoj bazi bio stacioniran znatan broj ruskih bombardera.

  • Albanija je s druge strane, dočekujući s poštovanjem svoje saveznike i partnere, u savezu koji je prije svega savez vrijednosti za jamstvo mira. Zahvaljujem ministru obrane Italije koji je došao s nekoliko zrakoplova te mojim turskim prijateljima-kazao je Rama te dodao kako je NATO-ova baza još jedan sigurnosni element za zapadni Balkan, prenosi Koha Ditore,

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pozdravila je otvaranje NATO-ove baze u Kuçovu te istaknula kako će to pomoći povećanju sigurnosti u našoj regiji i šire.

  • Otvaranje NATO taktičke zračne baze u Kuçovu, Albanija, označava važan korak u jačanju prisutnosti Saveza na zapadnom Balkanu, doprinoseći povećanju sigurnosti u našoj regiji i šire. Gdje je NATO, tamo je mir i stabilnost!-napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

U albanskom gradu Kuçova danas je svečano otvorena NATO-ova preuređena zračna baza za koju je NATO izdvojio 45,8 milijuna, a Albanija oko pet milijuna eura.  Riječ je o bazi koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO-a na prostoru zapadnog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorske regije.

(Fena)

The post ALBANSKI PREDSJEDNIK: SIGURNOST U REGIJI JE KRHKA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?