Evropska industrija prelazi na ratni režim

Evropska industrija prelazi na ratni režim

Link na izvornu vijest

BRISEL – Evropska komisija predložiće sutra niz mjera pomoću kojih će EU svoju industriju naoružanja prebaciti na “režim ekonomije u periodu rata”.

Evropska industrija prelazi na ratni režim

FOTO: Pixabay

Na taj korak odlučila se kako bi pružila bolji odgovor na invaziju Rusije na tlu Ukrajine.

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton iznijeće prijedloge za podsticanje zemalja EU da zajedno kupuju više oružja od evropskih kompanija, kako bi se tim kompanijama pomoglo da povećaju proizvodne kapacitete, prenosi Reuters.

“Moramo da promijenimo paradigmu i pređemo u režim ratne ekonomije. To takođe znači da evropska odbrambena industrija mora da preuzme više rizika, uz našu podršku”, rekao je Breton.

On je istakao da će Evropa morati da učini još više da osnaži svoju odbranu u slučaju da za predsjednika SAD bude izabran Donald Trump koji je prethodno kritikovao pojedine članice NATO-a.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbjednost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine”, ocijenio je Breton, prenosi B92.

Bretonovi prijedlozi uključuju stvaranje mehanizma koji pomaže zemljama koje nisu članice EU da kupuju oružje od evropskih proizvođača.

Prijedloge će takođe analizirati i pripadnici NATO-a, koji su ranije pozdravili nastojanja EU da pomognu odbrambene kapacitete EU, ali i koji su upozorili da potezi EU ne smiju da se kose sa radom Alijanse.

Чланак Evropska industrija prelazi na ratni režim се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?