Mekani poput oblaka i lakše probavljivi: evo u čemu je njihova tajna, nas su oduševili…

Mekani poput oblaka i lakše probavljivi: evo u čemu je njihova tajna, nas su oduševili…

Link na izvornu vijest

Ako vam kruh, pizze i peciva izazivaju probavne tegobe, vrijeme je da promijenite način na koji ih pripremate. Želite li uživati u okusu omiljenih pekarskih proizvoda, ugledajte se na obožavatelje starinske metode za pečenje kruha i počnite ga raditi kako se to radilo nekoć davno – polako, sa strpljenjem i po mogućnosti uz brašno iz vodenice i domaći kvasac. Zadnje dvije navedene stavke nekima su možda nemoguća misija, ali ovaj dio o strpljenju svakako uvažite jer jamči izvrstan rezultat, predivnu teksturu, pun okus i bolju probavljivost, donosi Slobodna Dalmacija.

Tajna je u sporoj fermentaciji koja se odvija satima, pa čak i danima, na mjestu s temperaturom nižom od sobne – najbolje u hladnjaku. Kad jednom počnete peći kruh na takav način, bit će vam to divna prilika za ćoknuti koji komadić tijesta i napraviti najbolje uštipke koje ste ikad probali.

Tvrdimo vam to iz iskustva. Nas su potpuno oduševili. Bili su jako mekani, puni mjehurića i vrlo ukusni. Odlični su kao podloga za slane i slatke namaze, a još su bolji kad preuzmu ulogu lepinje pa prime nadjev od sira i šunke. Nudimo vam jednostavan recept za tijesto za kruh, od kojeg ćete uštipnuti onoliko koliko vam odgovara.

Domaći kruh

Sastojci:

600 g brašna
480 g vode
2 žlice maslinovog ulja
3 žličice soli
2 žličice šećera
1 žličica kvasca

Priprema:

Sve sastojke stavite u malo veću plastičnu zdjelu pa ih promiješajte kuhačom. Dobit ćete ljepljivo, mekano tijesto. Pokrijte zdjelu i ostavite je na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata izmiješajte je strech and fold metodom preklapanja (pogledajte video).

Pričekajte još pola sata pa ponovite postupak, a zatim isto napravite još dva puta. Nakon toga zdjelu prekrijte poklopcem, tanjurom ili folijom te je pospremite u hladnjak preko noći. U hladnjaku može ostati i dulje, do tri dana.

Izvadite tijesto iz hladnjaka barem tri sata prije nego namjeravate peći kruh. Premijesite ga coil fold metodom preklapanja (pogledajte video).

U ovom trenu možete otkinuti par okmadića za uštipke koje ćete ispržiti na vrelom ulju, a ostatak tijesta pokrijte, stavite na toplo i pustite da se diže u posudi u kojoj ćete peći kruh.

The post Mekani poput oblaka i lakše probavljivi: evo u čemu je njihova tajna, nas su oduševili… first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?