Nakon gotovo 50 godina od izgradnje konačno obnovljena opasna cesta prema Kašču, obilježila ju je užasna tragedija…

Nakon gotovo 50 godina od izgradnje konačno obnovljena opasna cesta prema Kašču, obilježila ju je užasna tragedija…

Link na izvornu vijest

Nakon gotovo 50 godina od izgradnje konačno obnovljena opasna cesta prema Kašču, obilježila ju je užasna tragedija…

Završena je rekonstrukcija jedne od najopasnijih prometnica u Vrgorskoj krajini, ceste od Vrgorca do Stilja koja je probijena 1968. godine, a asfaltirana 1975. godine.

Više od četiri desetljeća nije bilo nikakvih ozbiljnijih zahvata na njoj, na žalost u tom razdoblju na njoj su se dogodile brojne prometne nesreće, a obilježila ju je i jedna velika tragedija.

U teškoj prometnoj nesreći u studenome 2004. godine u prevrtanju školskog autobusa smrtno je stradala jedna učenica, a devet učenika je bilo ozlijeđeno. Ni ta tragedija nije probudila svijest kod lokalnih, županijskih i državnih čelnika u to vrijeme da ova prometnica prema brdsko-planinskim selima zahtijeva potpunu rekonstrukciju.

OGRANIČENA SREDSTVA, DUGOTRAJNI RADOVI

Županijska uprava za ceste (ŽUC) na čelu s Petrom Škorićem uhvatila se u koštac s ovim problemom. Pošto su im sredstva bila ograničena, građevinski radovi odvijali su se u tri faze i trajali su sedam godina.

– Postojeća županijska cesta ŽC 6201 Vrgorac-Prapatnice-Stilja imala je loše elemente ceste i širinu kolnika oko četiri metra koji je bio u lošem stanju te je bila opasna za sve sudionike u prometu.

Tijekom 2016. godine izvedena je rekonstrukcije prve dionice županijske ceste ŽC 6201 Vrgorac-Prapatnice duljine oko 2,9 kilometara u koju je uloženo ukupno oko devet milijuna kuna.

Cesta ima ishođenu uporabnu dozvolu. Širina asfaltnog kolnika nove ceste je pet metara, a širina bankina i bermi je jedan metar. Rekonstruirana prometnica ima novu geometriju ceste, novu odvodnju ceste, prometnu signalizaciju i opremu – kaže nam Petar Škorić.

Još 2017. godine je ishođena građevinska dozvola za rekonstrukciju II. dionice ŽC 6201 od Prapatnica do Stilja duljine oko 3,9 kilometara, a krajem te godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi u što je uloženo oko milijun kuna.

Tijekom 2019. godine pripremljena je dokumentacija za izvođenje radova rekonstrukcije poddionice kroz Prapatnice duljine 2,2 kilometra, radovi su počeli 2020. godine, a završeni 2021. Ulaganje u ovu dionicu je bilo oko šest milijuna kuna.

 

U Prapatnicama je izveden i pješački nogostup i nekoliko armirano-betonskih zidova. Preostali dio od Prapatnica do Stilja duljine oko 1,7 kilometaar rekonstruirao je tijekom 2023. godine, a vrijednost radova iznosi 782.680,59 eura. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole za cijelu dionicu.

ISHOĐENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

– Pored obnove cijele dionice u 2019. godini na istoj prometnici ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju križanja s gradskom ulicom Pčelinjak III uključujući pješački nogostup s obje strane.

Radove je većim dijelom financirao ŽUC, koji je uložio oko dva milijuna, dok je manji dio uložio Grad Vrgorac, oko 0,6 milijuna kuna u nogostup, javnu rasvjetu i vodovod. Radovi su završeni u travnju 2020. godine, potom je ishođena i uporabna dozvola. Iz svega navedenog slijedi da je ŽUC od 2016. godine u ŽC 6201 uložio oko 3,2 milijuna eura ili nešto malo više od 24 milijuna kuna – istaknuo je prvi čovjek ŽUC-a.

Stanovnici brdsko-planinskih sela Prapatnica, Stilja, Kašča, Mijaca i Poljica pozdravili su završetak ovog projekta, no dobar dio njih smatra kako se to trebalo napraviti prije nekoliko desetljeća.

BROJNE KUĆE ZATVORENIH VRATA

– Što se tiče ceste to je dobar potez, nitko se iskreno tome nije nadao da će se to početi raditi i završiti. Sad smo za sedam minuta u Vrgorcu, sve nam je nadohvat ruke, pored toga može brzo doći liječnička služba – kaže Joze Tolj Pajo iz Stilja.

image

Joze Tolj Pajo i njegova mnogobrojna obitelj: Nadam se da će ova cesta potaknuti ljude na ulaganja u seoski turizam

 Mate Primorac

– Lipo je živjeti u Stiljima, imate svu potrebnu infrastrukturu, živiš na selu, držiš svoje svinje, kokoši… i imaš mir. No, nema ljudi, brojne kuće su se zatvorile, negdje je ostalo jedno ili dvoje ljudi, uglavnom stariji.

 

Nakon 90 godina zatvorila nam se područna škola, prije toga trgovina, e da je ova cesta napravljena prije 30 godina, možda se toliko ognjišta ne bi ugasilo. Nema više mladosti, ja sam jedini u selu koji ima brojnu obitelj, odnosno petero djece. Svaki dan se prije bućalo u selu i igralo na karte, danas je to rijetkost, jednostavno nema tko.

image

Joze Tolj Pajo pred svojom kućom

 Mate Primorac

Nadam se da će ova prometnica potaknuti ljude na ulaganje u seoski turizam i obnovu kuća, pa i na povratak u ovaj naš kraj i zasnivanje velikih obitelji. Jer šta će nam sve ovo, ako nema djece – naglasio je Joze Tolj Pajo.

 

 

Objava Nakon gotovo 50 godina od izgradnje konačno obnovljena opasna cesta prema Kašču, obilježila ju je užasna tragedija… pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?