Održana 33. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Održana 33. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Link na izvornu vijest

 je održana 33. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Započela je informacijom predsjednika OV-a Marija Knezovića, kako je Josip Petrović dao ostavku na mjesto vijećnika, a potom je u svojstvu nove vijećnice prisegu dala Antonija Čutura (HDZ BIH). Prema Dnevnom redu sjednica je nastavljena izvješćima Policijske uprave Posušje i Službe za zapošljavanje ŽZH Podružnice Posušje za proteklu godinu.Kako u njima stoji, tijekom 2023. PU Posušje na području općine evidentirala je 28 prekršaja protiv javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje od 13 prekršaja u odnosu na 2022. Također je evidentirano 137 prometnih nezgoda. Bilježi se ukupno i 50 kaznenih djela, kao i pojačan rad djelatnika PU Posušje na otkrivanju i njihovom rasvjetljenju.  Kada je riječ o  posuškoj Podružnici Službe za zapošljavanje protekle godine bilo je 814 novoprijavljenih, dok ih je u istom periodu zaposleno 607 osoba. Gledano s aspekta stupnja obrazovanja, najbrojniji sa srednjom školskom spremom u evidenciji ove službe su trgovci, ekonomisti i maturanti gimnazije, dok kod više i visoke stručne spreme uz ekonomiste prednjače pravnici, magistri pedagogije i učitelji razredne nastave. Nadalje, kako je navedeno u izvješću, u prošloj godini izrađena su 153 individualna plana zapošljavanja, preko kojih je zaposleno 98 osoba.

Nakon Izvješća o radu Općinskog pravobraniteljstva Posušje za 2023. godinu, koju su usvojili općinski vijećnici, Izvješće o radu Općinskog načelnika općine Posušje za 2023. godinu podnio je načelnik Ante Begić. Kako je kazao, u 2023. ukupno su realizirana 24 projekta iz različitih područja, a govoreći o onim bitnijim istaknuo je sljedeće koji se realiziraju u partnerstvu s višim institucijama vlasti i ostalim financijerima: izgradnja gradske tržnice, koja je u tijeku, (170.000 KM); završen natječaj za izgradnju sustava odvodnje u Zagrebačkoj ulici (199.000 KM); nastavak izgradnje kolektora u Zagrebačkoj ulici (255.000 KM); utopljavanje crkve u Sutini (93.000 KM); nastavak uređenja parka, košarkaškog igrališta i dječjeg igrališta na Meljakuši III; nastavak izgradnje dovodno-distributivnog vodovoda, čvora Vrpolje-Rakitno (600.000 KM); osigurana sredstva za izgradnju još jednog krila i dvorane u sklopu nove OŠ u Posušju (224.000 + 250.000 KM); osigurana sredstva za gradnju nove zgrade Logističkog centra (305.000 KM); osigurana sredstva za pripremne radove izgradnje autobusnog kolodvora (263.000 KM); operativna sredstva su i za rekonstrukciju rasvjete u ulici Fra Grge Martića zajedno sa sredstvima za završetak ulice Fra Petra Bakule (300.000 KM). Tu je još i 120.000 KM za infrastrukturne projekte iz područja zaštite okoliša, dok je 130.000 KM osigurano za projekte socijalne lokalne infrastrukture u javnim objektima, iz čega će se financirati gradnja lifta u novoj osnovnoj školi  i Radio Posušju, kao i rampe za invalide u Radio Posušju i Centru za socijalni rad. Također u protekloj godini, kako je rekao načelnik Begić, opsežni radovi su izvršeni i na Mokrom Docu kroz postavljanje adekvatne rasvjete i proširenje i opremanje pomoćnog sportskog terena. Ovom prigodom se zahvalio svima onima koji su uključeni u realizaciju ovih projekata, počevši od spomenutih partnera u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu, koji su prepoznali potrebe naše lokalne zajednice preko djelatnika u odjelima za razvoj i javne nabavke koji apliciraju i uspješno provode projekte.

Govoreći o planu rada za 2024. načelnik Begić je rekao kako on neće odstupati u odnosu na prošlogodišnji te da će biti dignut na višu razinu, dodajući kako će prioritet imati svi projekti koji su prepoznati u strategiji razvoja kao i kapitalni projekti.

U nastavku je usvojen Prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg plana rada Općine Posušje za 2024. kao i Prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih udjela nad društvom Radiotelevizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.

Također, pod točkom 6. i 7. usvojen je Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu  i načinu rada Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje, kao i Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog Odluke o izmjenama Statuta Gradske knjižnice fra Petra Bakule Posušje.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti Javnom poduzeću „Vodovod“ d.o.o. Posušje te Prijedloge Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o određivanju vrijednosti boda za utvrđivanje visine komunalne naknade.

Iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa usvojeno je sljedeće:

-Prijedlog Zaključka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje

– Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva

– Prijedlozi Zaključaka o ispravci greške u regulacijskom planu

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RASTOVAČA (Ilijino brdo-Brižine)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana GORNJI JUKIĆI (Njivetine-Gaj)

– Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjene regulacijskog plana Batin (Dubrava kod Femis-a)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana BROĆANAC (Gradina-njive)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana BAKULINE NJIVE  (Vrtline)

– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana VICANOV BRIJEG (Miviko -Weltplast)

– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana RASTOVAČA (Istočno od groblja Ilijino brdo)

– Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana RAKITNO (Vrpolje-Barišići)

Sjednica je završila Aktualnim satom.

Objava Održana 33. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?