Najveći proizvođači Njemačka, Italija i Španjolska, solari u BiH tek u začecima

Najveći proizvođači Njemačka, Italija i Španjolska, solari u BiH tek u začecima

Link na izvornu vijest

Procjenjuje se da 3,6 posto svjetske električne energije dolazi iz solarnih elektrana. Iako je to relativno mali udio, u kontekstu obnovljive energije to je veliki postotak. Prema informacijama Svjetskog ekonomskog foruma, više od deset posto ukupne količine električne energije u 2021. godini proizvedeno je u elektranama koje koriste obnovljive izvore energije, piše Večernji list BiH.

Novi zakon i olakšice u BiH
Prethodne godine u Europi su prvi put solarne elektrane i vjetroelektrane proizvele više energije nego prirodni plin, a ugljen su na ovom kontinentu ti izvori energije pretekli još 2019. godine. Najveća proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti u Europi je u Njemačkoj, a slijede Španjolska i Italija. BiH, iako prednjači u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, još uvijek ima jako malu proizvodnju kada je riječ o solarnim panelima. Ipak, donošenjem reformskih zakona za očekivati je da će se ta situacija uskoro promijeniti, posebice u Hercegovini, koja godišnje ima i do 190 sunčanih dana. Novi Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH, koji je usvojen prošlog ljeta, donosi niz pogodnosti, kako za investitore tako i za građane, javlja Večernji list. Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije navelo je da Zakon o električnoj energiji Federacije BiH unaprjeđuje funkcioniranje cjelokupnog sektora energije. – Jedna od najznačajnijih novina je pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Zakonom je smanjeno administrativno opterećenje i pojednostavljen postupak izgradnje proizvodnih objekata, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštedjeti vrijeme i novac – objasnili su iz ovog ministarstva. Kako su istaknuli, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obveze pribavljanja energetskih dozvola za solarne elektrane u Federaciji BiH, kao i od obveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.

Priključenja na mrežu
Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca. Zakon donosi i oslobađanje od obveze pribavljanja akta o usuglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi. – Ovaj zakon predviđa uvođenje sustava certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kW. Tako će investitori imati jednu kontaktnu točku, ovlaštenu osobu da vodi poslove vezane uz instalaciju i puštanje u rad proizvodnog objekta, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih tijela. Ovom odredbom stvaraju se nužni preduvjeti za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojima bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana promatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obveze pribavljanja urbanističke, građevinske i uporabne dozvole. Cilj je stimuliranje izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije – objasnili su iz resornog ministarstva. U Republici Srpskoj Zakon o obnovljivim izvorima energije na snazi je od ožujka 2022. godine.

 

The post Najveći proizvođači Njemačka, Italija i Španjolska, solari u BiH tek u začecima first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?