Osmijeh i suze na biskupovu licu: Odlazi odlučna koraka i s drinovim štapom u desnici

Osmijeh i suze na biskupovu licu: Odlazi odlučna koraka i s drinovim štapom u desnici

Link na izvornu vijest

Novi banjalučki biskup don Željko Majić učinio je nikad svečanijom korizmenu Glušnu nedjelju, u svojim rodnim Drinovcima.

Naime nakon svečane ceremonijalne mise biskupskog ređenja 3. ožujka u Banjoj Luci, kojoj je uz brojne eminentne goste nazočilo i nekoliko stotina Drinovčana, po običaju sljedeću svečanu misu biskup predvodi u svojoj rodnoj župi.

Foto: Župa Drinovci

Od samog papinskog imenovanja 8. prosinca, ushićeni župnik fra Josip nastojao je svakom prigodom posvjestiti svim Drinovčanima, Bekijašima i Hercegovcima koju su Božju milost zadobili ovim činom. Iako su dvojica Drinovčana: fra Radoslav Glavaš st. i Željkov predak don Andrija Majić st. svojedobno u datim okolnostima obavljali dužnost biskupa, Drinovčani su nakon smrti nezaboravnog biskupa fra Paškala Buconjića, s istinskim oduševljenjem dočekali imenovanje don Željka Majića biskupom Banjalučke biskupije. Nakon veličanstvenog slavlja u Banja Luci, ali i spoznaje teške situacije tamošnjeg katoličkog puka župnik je naglasio da pored zahvalnih molitvi, našeg biskupa na novoj dužnost trebamo potpomoći i pratiti u svakom pogledu. Sve župne pastoralne udruge i sve vjernike je uveo u „Mjesec solidarnosti s vjernicima Banjolučke biskupije“. Za svekoliku pomoć financijsku, materijalnu i duhovnu je animirao župe, institucije, gospodarstvenike i širu zajednicu u cijeloj Hercegovini.

Svi smo mi predviđali da će na današnjoj misi biti puno vjernika, sva biskupova rodbina i dosta gostiju sa strane, navikli smo već da će protokolarno sve biti u skoro savršenom redu, da će zbor lijepo pjevati, čitači čitati, ministranti, Frama, Treći red, redari, fotografi, novinari… obaviti svoju zadaću, a znali smo da će biti molitveno svečano i puno uobičajene hvale Bogu i iskrene zahvalnosti svima, i od strane župnika i od strane biskupa. No teško da je itko mogao i naslutiti baš ovoliku količinu pozitivnih emocija. Kamere naše TV Herceg Bosne su bilježile vanjsko ozračje: ushićenost, osmijeh i suze na biskupovu licu, poniznost i predanost fra Josipa i fra Darija, drhtavi glas don Kreše, ponos i zahvalnost njegove majke i ostale rodbine, gordost u pjevanju, sigurnost u riječi, strpljivost u slušanju i skrušenost u molitvi, ali sigurni smo da je svaka nazočna duša bila puna nekog svog posebnog tajanstva, a u svakom srcu plamtio poseban plamen. Kao da je svatko u sebi ćutio da to nije uobičajeni dan, nedjelja, godina, već da su to trenuci koji se događaju možda samo jednom u životu i vrijedi im se prepustiti cijelim bićem.

Zahvalio je don Željko biranim riječima svojoj obitelji, subraći, svim dobročiniteljima u svom životu, dragim gostima na čelu s načelnikom Ljubom, zapovjednikom Zvijezdom, ministrom Tomom i svima koji su pripomogli dostojanstvenom slavlju i u Banja Luci i ovdje. Svojim Drinovčanima i posebno našem župniku je zahvalio za sve godine i za sve susrete. Iskreno i iz srca. Kada su drinovačka Frama i glazbenici iz Tomislavgrada premijerno zapjevali njemu posvećenu „Neka te čuva dragi Bog“, suze radosti i zahvalnosti su same krenule, a duboke emocije s njegova lica su se prenijele na sve na oltaru i preplavile sve nazočne misi. Da, baš sve. O, s kojim je neponovljivim ushićenjem i zajedništvom cijele crkve otpjevana završna „Do nebesa nek se ori“.

Don Željko je svečano udijelio prigodni biskupski blagoslov i zaključio misno slavlje, a fra Josip pozvao sve nazočne na zajedničko fotografiranje s biskupom ispred crkve. Da ostane spomen za budućnost! Doista, svi smo danas više no ikada, osjećali da je u toj kamenoj ljepotici, tu pod skutima svetog Mihovila i Male Gospe nepresušno vrelo čudesne Božje milosti. Da, Drinovci su čuđenje u svijetu. Nakon mnogih drinovačkih velikana, bi skoro u istom danu ređenje banjolučkog biskupa don Željka Majića i imenovanje Tihomira Kundida načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske. Po Božjoj milosti, nek obojica budu na korist i slavu svome Bogu, svome rodu i hrvatskom narodu.

S vedrog, plavetnog neba sunce je gledalo kako nedaleko od rodne kuće A. B. Šimića, s partera ispred kamene crkve, a iznad kamenog spomenika s obličjem biskupa fra Paškala, na vrlo zahtjevan zadatak na njivi Gospodnjoj, odlazi odlučna koraka i s drinovim štapom u desnici, biskup don Željko, praćen molitvama i zazivom drinovačkog puka – Neka te hrabri sveti Mihovil i nek te čuva dragi Bog!

Petar Majić / Župa Drinovci

The post Osmijeh i suze na biskupovu licu: Odlazi odlučna koraka i s drinovim štapom u desnici appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?