EU: Kupovna moć najveća u Luksemburgu, najniža u Bugarskoj

EU: Kupovna moć najveća u Luksemburgu, najniža u Bugarskoj

Link na izvornu vijest

BRISEL – Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika izražen u standardima kupovne moći kretao se od 64 odsto prosjeka Evropske unije u Bugarskoj do 240 odsto EU prosjeka u Luksemburgu, pokazala je fleš procjena Eurostata.

EU: Kupovna moć najveća u Luksemburgu, najniža u Bugarskoj

Foto: Pixabay

U 2023. godini zebilježene su značajne razlike u BDP-u po glavi stanovnika izraženom u standardima kupovne moći među zemljama EU. Luksemburg i Irska imaju najviše nivoe (140 odsto i 112 odsto iznad proseka EU).

Slede Holandija sa 30 odsto iznad EU proseka, Danska 28 odsto i Austrija 23 odsto iznad prosjeka EU.

Nasuprot tome, Bugarska je zabilježila najniži BDP po glavi stanovnika (izražen u standradu kupovne moći), ta zemlja je bila 36 odsto ispod prosjeka EU. Grčka je u 2023. bila 33 odsto, a  Letonija 29 odsto ispod prosjeka EU.

Hrvatska je u 2023. godini bila na 76 odsto prosjeka Evropske unije po ovom parametru.

Pariteti kupovne moći, skraćeno PPP, su indikatori razlika u nivou cijena među zemljama. PPP pokazuje koliko novčanih jedinica košta određena količina robe i usluga u različitim zemljama.

Korišćenje PPP za pretvaranje rashoda izraženih u nacionalnim valutama u vještačku zajedničku valutu, standard kupovne moći (PPS), eliminiše efekat razlika u nivou cena između zemalja koje su nastale usled fluktuacija kurseva valuta. Nova ekonomija

Чланак EU: Kupovna moć najveća u Luksemburgu, najniža u Bugarskoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?