Za pet godina u Federaciji skoro 13 tisuća osnovaca manje, a broj nastavnika porastao

Za pet godina u Federaciji skoro 13 tisuća osnovaca manje, a broj nastavnika porastao

Link na izvornu vijest

Demografska slika u BiH godinama već, kako to upozoravaju stručnjaci, klizi ka katastrofi. U prilog tome govore i statistički podaci o broju učenika u osnovnim školama na području Federacije BiH. Učionice i škole u FBiH sve su praznije, a užasavajući je podatak o tome da je u posljednjih pet godina skoro 13.000 manje osnovaca. Preciznije, FBiH je od školske 2019./2020. do ove 2023./2024. izgubila 12.922 učenika u osnovnim školama.

Poražavajuće je i to da je u FBiH, prema nepotpunim informacijama, u tom razdoblju, budući da svi podaci za ovu školsku godinu nisu kompletirani, ostala bez 27 osnovnih škola i 67 odjela, piše Avaz.

Najmanji broj

Naime, u školskoj 2019./2020. u FBiH su bile 1.063 škole, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, te 9.514 odjela s upisanim 179.781 učenikom. U školskoj 2022./2023. godini u FBiH je bilo 1.036 škola, 9.447 odjeljenja i 169.786 učenika.

U ovoj godini u osnovne škole je upisano 166.859 učenika. U odnosu na prethodnu godinu, to je manje za 2.927 učenika, odnosno 1,7 posto. Najveći broj upisanih učenika je u Sarajevskoj županiji – 38.379, što je 23 posto u odnosu na ukupan broj upisanih učenika u Federaciji BiH te u Tuzlanskoj županiji, gdje ih je 34.675, odnosno 20,8 posto.

Najmanji broj upisanih učenika je u Posavskoj županiji – 1.483, što je 0,9 posto, i Bosanskopodrinjskoj županiji, gdje je osnovaca 2.008 ili 1,2 posto.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike obznanili su da je izrada Strategije demografskog razvoja i oporavka FBiH, pokrenuta odlukom Vlade FBiH, u završnoj fazi.

Radna grupa

“Ne možemo govoriti o mjerama kojima ćemo potaknuti demografski rast. Takvih mjera u ovom trenutku nema niti ih možemo kupiti bilo kakvim novcem.

Radna grupa smatra da je uspjeh u ovom trenutku ublažiti negativni demografski trend u Federaciji BiH, usporiti ga kako ne bismo za koju godinu govorili o nestajanju nacije”, izjavio je resorni ministar Adnan Delić.

Dodao je da prijedloge radne grupe koja kao strateške pravce predlaže unapređenje mjera za podršku roditeljstvu i modele unapređenja uvjeta za ublažavanje trenda osipanja radno sposobnog stanovništva smatra realnim te da bi ove mjere i smjernice mogle ispuniti očekivanja u vezi sa zaustavljanjem negativnih demografskih trendova.

Veći broj nastavnika

Dok se broj učenika kontinuirano smanjivao, zanimljivo je da je u promatranom razdoblju došlo do povećanja broja nastavnog kadra. U školskoj 2019./2020. nastavnika je bilo 15.639, a protekle školske godine 15.848.

Post Za pet godina u Federaciji skoro 13 tisuća osnovaca manje, a broj nastavnika porastao je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?