SUMANUTA POLITIKA D. ČOVIĆA Od autobusa za Kolindu, pa kraljevskog dočekivanja Milanovića – do neradnog dana

SUMANUTA POLITIKA D. ČOVIĆA Od autobusa za Kolindu, pa kraljevskog dočekivanja Milanovića – do neradnog dana

Link na izvornu vijest

Bližimo se izborima u Hrvatskoj. Predsjednik RH nameće se kao kandidat za premijera RH, a Čović se vraća na tvorničke postavke. Uporan da se dodvori Andreju Plenkoviću, koji ga još nekako pokriva od američkih strelica najavljuje neradni dan u BiH za birače

Piše: Kristina PERIĆ

Politika Dragana Čovića smisla još uvijek ima izuzetno kratkopamtljivim osobama, no ne i onima koji pamte unatrag barem pet godina.

Prisjetimo se

Prisjetimo se. HDZ BiH u u ugodnom im Večernjem listu 2020. poziva birače javno da daju svoj glas Kolindi Grabar Kitarović, a organiziraju i autobuse da bi motivirali birače.

Zoran Milanović, Mostar

Kolinda naravno gubi. Kada su u pitanju predsjednički izbori u Hrvatskoj valja podsjetiti da birači iz BiH nikada nisu prevagnuli, niti imaju taj domet, a ovakve intervencije HDZ-a u konačnici donesu štetu Hrvatima u BiH.

U analizi koju smo već davno objavili razvidno je da bh. Hrvati nikada nisu presudili na predsjedničkim izborima u RH.

Ma koliko vjerovali birači iz BiH vjerovali da njihov izlazak na izbore čini razliku, i ma koliko u Hrvatskoj mislili da im birači iz BiH prave razliku, analizom predsjedničkih izbora u zadnjih 30…

Prisjetimo se opet:

Prvi izbori. 1992.

Franjo Tuđman dobio je 53.365 inozemnih glasova, no u Hrvatskoj mu se nitko nije ni primaknuo. Pomeo je već u prvom krugu sa 1.5 milijuna glasova.

Zaključak: Tuđman bi dobio i bez BiH

Drugi izbori. 1997.

Opet Tuđman uvjerljivo dobiva – 1,3 milijuna glasova. U BiH za njega glasovalo 45.981 osoba.

Zaključak: Tuđman bi dobio i bez BiH

Treći izbori. 2000.

Dražen Budiša dobio je 76 posto glasova u inozemstvu, za njega je glasovalo gotovo 54 tisuće ljudi, za Mesića je glasovalo 22 posto birača u inozemstvu, odnosno 15,7 tisuća. Pobijedio je Mesić

Zaključak: U BiH birali Budišu, pobijedio Mesić

Četvrti izbori. 2005.

83.397 glasova u inozemstvu dobila je Jadranka Kosor, 17, 6 tisuća Stjepan Mesić. Pobijedio je Mesić.

Zaključak: U BiH birali Kosor, pobijedio Mesić

Peti izbori. 2009.

Ivo Josipović izabran je za predsjednika Republike Hrvatske s 1.3 milijuna glasova. Bandić je imao 883 tisuće glasova, od čega rekordan broj glasova iz inozemstva – 104.200.

Zaključak: Birali smo opet gubitnika. 

Šesti izbori. 2014.

Predsjednica Republike postala je Kolinda Grabar Kitarović s 1.114.945 glasova. Josipović je dobio 1.082.436 glasova. Inozemstvo je dalo 33.737 glasova Kitarović, a 3.291 glasova Josipoviću. Kada se Kitarović i Josipoviću oduzmu glasovi dijaspore, ona ga je ipak potukla s 2.000 glasova u Hrvatskoj. Nikada bliža nije bila dijaspora da prevagne u Hrvatskoj, no ni tada se to nije dogodilo

ZAKLJUČAK: Kitarović bi dobila i bez BiH

Sedmi izbori. 2019.-2020.

Kolinda Grabar Kitarović dobila je 32.467 glasova u BiH, Zoran Milanović 2.701. Pobijedio je Zoran Milanović.

ZAKLJUČAK: BiH opet birala gubitnika.

Zanimljivo, premda su javno radili protiv Zorana Milanovića, nakon što je izabran za predsjednika mostarski HDZ-ovci u Mostaru ga dočekuju kao kralja lavova.

Selfiraju se s njime i utrkuju tko će mu biti bliže. Naime, u to vrijeme Milanović se bh. Hrvatima maksimalno primaknuo tadašnjim izjavama o Izbornom zakonu. Čovićevci ga dočekuju u Mostaru, Ljubuškom, a Dragan Čović i HNS vode i na Koćušu. Kratkopamtljivi mogu pogledati ovaj video televizije također ugodne za HDZ BiH.

Bližimo se izborima u Hrvatskoj. Predsjednik RH nameće se kao kandidat za premijera RH, a Čović se vraća na tvorničke postavke. Uporan da se dodvori Andreju Plenkoviću, koji ga još nekako pokriva od američkih strelica najavljuje neradni dan u BiH za birače. Bit će valjda i autobusi, i čaj, a vrlo moguće i kružni tok. Samo je bitno dugo pamtiti.
(Hercegovina. info)

The post SUMANUTA POLITIKA D. ČOVIĆA Od autobusa za Kolindu, pa kraljevskog dočekivanja Milanovića – do neradnog dana appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?