EFSE i Finance in Motion sproveli istraživanje o rodnom finansiranju na Zapadnom Balkanu

EFSE i Finance in Motion sproveli istraživanje o rodnom finansiranju na Zapadnom Balkanu

Link na izvornu vijest

Jučer je u Sarajevu održana prezentacija rezultata istraživanja na temu Gender Finance
(Rodno finansiranje), koju su organizirali Fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i Finance in
Motion, vodeća firma za upravljanje fondovima. Istraživanje je usmjereno na potrebe i prilike poslovanja u čijem su žene vlasništvu ili suvlasništvu ili u rukovodstvu predužeća.

Istraživanje je naglasilo potrebu za prikupljanjem, razvrstavanjem i analizom podataka
prema rodu, te stvaranjem boljeg poduzetničkog okruženja za razvoj ovih preduzeća.
Dodatno, od ukupno 695 anketiranih njih 62% ne koristi usluge finansijskih institucija, a od
onih koje koriste njih 45% koristi i digitalne alate. Takođe, istraživanje je pokažalo da su žene
najprisutnije u mikro biznisima, više od 70% vodi svoje mikro preduzeće uglavnom u
uslužnom sektoru, te da je stabilnost poslovanja za preduzetnice od suštinskog značaja. U
većim preduzećima, često porodične strukture, žene imaju značajnu ulogu u suvlasništvu,
vođenju, donošenju odluka i pregovaranju, te izražavaju ambicije za rastom. Zaključno, u
prezentaciji su date preporuke o tome koje finansijske i nefinansijske usluge mogu biti
obezbijeđene za dalji razvoj i podršku preduzećima koje su u vlasništvu, suvlasništvu ili pod
upravom žena.

Prema podačima Svjetske banke, domaći bruto proizvod u zemljama Zapadnog Balkana
mogao bi rasti u prosjeku oko 5% ukoliko bi učešće biznisa čije su vlasnice, odnosno suvlasnice ili kojima upravljaju žene bilo na isom nivou učešće biznisa čiji su vlasnici muškarci ili kojima upravljaju muškarci.

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica za Jugoistočnu Evropu u kompaniji Finance in Motion, otvorila je događaj porukom dobrodošlice. Ona je istakla značaj ovog istraživanja i također je naglasila, da je poseban izazov za ova preduzeća pristup finansiranju, gdje se nameće potreba za finansijskim proizvodima koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. Istakla je da upravo ova studija govori o izazovima i prilikama za razvoj biznisa u vlasništvu žena ili onih kojima upravljaju žene, te o tome što je potrebno napraviti da bi se stvorilo bolje okruženje za razvoj preduzeća.

Istaknute govornice, uključujući Jasminu Selimović. guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegovine, Anitu Angelovsku Bezhosku, guvernerku Narodne banke Sjeverne Makedonije, Aidu Soko, EU predstavnicu i savjetnicu za ekonomiju i Kristinu Duchateau, članicu EFSE DF odbora, naglasile su važnost preduzeća kojima upravljaju žene ili čije su vlasnice žene za ekonomiju jedne zemlje, istakavši posebno potrebu za adekvatnom ponudom finansijskih proizvoda za finansiranje rasta i razvoja ovih preduzeća.

U sklopu događaja, istaknuta je ključna uloga Europskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u podržavanju inicijativa partnerskih institucija koje promoviraju rodnu ravnopravnost u preduzetništvu. EFSE je prepoznao nužnost inkluzivnijeg pristupa finansiranju i aktivno djeluje u pružanju podrške preduzetnicama u regiji. Kroz partnerstva s finansijskim institucijama, EFSE i Finance in Motion neprekidno rade na edukaciji i osnaživanju finansijskih institucija u regiji kako bi se bolje razumjele potrebe i izazovi s kojime se susreću preduzetnice. Na ovaj način, EFSE doprinosi stvaranju inkluzivnijeg i održivijeg poslovnog okruženja u kojem preduzetnice mogu ostvariti svoj puni potencijal i dorpinijeti ekonomskom razvoju.

Izvještaj su sačinile stručnjakinje u saradnji sa Ekonomskim institutom Univerziteta u Sarajevu, Udruženjima poslovnih žena iz BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Konferenciji su prisustvovali predstavnici finansijskih institucija, kao i međunarodnih organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana.

The post EFSE i Finance in Motion sproveli istraživanje o rodnom finansiranju na Zapadnom Balkanu first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?