Amerika izglasala pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Link na izvornu vijest

Paket Zastupničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u veljači, osim što su republikanci Zastupničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka.

Paket je vrijedan skoro 95 milijardi dolara, uključuje tri zakona koji imaju za cilj pružanje pomoći Ukrajini, Izraelu i Indo-pacifičkom regionu, prenosi Klix.

Kongres izglasao je skoro 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu. Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata 11 milijardi dolara bi financiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu obrambenu opremu.

Za usvajanje je glasalo 311 članova Kongresa, a protiv je bilo 112.

Senat je izglasao i više od 8 milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost: 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, 2 milijarde dolara stranog vojnog financiranja za Tajvan i druge ključne saveznike, 1,9 milijardi dolara za popunu obrambenih artikala i usluga koje se pružaju Tajvanu i regionalnim partnerima.

Potrebno je da pomoć izglasa i Senat, a zatim da ga potpiše predsjednik Joe Biden, što će se desiti u narednim danima.

Izglasan je i novi paket sankcija Iranu, te zakon koji omogućava zabranu Tik Toka u SAD-u. Izglasan je i zakon koji omogućava da se zamrznuta ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini.

Izglasano više od 26 milijardi dolara za Izrael, 4 milijarde dolara za raketne obrambene sisteme Iron Dome i David‘s Sling, 1,2 milijarde dolara za obrambeni sistem Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i prijetnjama od minobacača, 4,4 milijarde dolara za popunu obrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz program stranog vojnog financiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći.

Za paket pomoći Izraelu glasalo je 366 članova kongresa, a 58 je bilo protiv.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?