Danijela Herceg “Odgoda upisa djeteta u školu ne znači roditeljski neuspjeh”

Danijela Herceg “Odgoda upisa djeteta u školu ne znači roditeljski neuspjeh”

Link na izvornu vijest

Danijela Herceg “Odgoda upisa djeteta u školu ne znači roditeljski neuspjeh”

Proteklih tjedana mnogi roditelji razmišljaju o upisu djeteta u prvi razred. U novoj epizodi podcasta “Rastući s djecom”, psihologinja Danijela Herceg daje odgovore na roditeljska pitanja i savjete kako podržati dijete u novoj životnoj fazi.

 

 

Proteklih tjedana mnogi su roditelji krenuli u postupak procjene i upisa djeteta za prvi razred. Bilo da im je to prvo dijete, ili već imaju starije školarce, mnogi roditelji pitaju se je li njihovo dijete spremno i zrelo za školu, kako će se snaći u svojoj novoj ulozi i kako će se cijela obitelj prilagoditi u toj novonastaloj situaciji.   U novoj epizodi podcasta Rastući s djecom gostuje školska psihologinja Danijela Herceg koja preko 10 godina radi u povjerenstvu za procjenu spremnosti djeteta za upis u prvi razred te nam donosi odgovore na mnoga roditeljska pitanja vezana za polazak u školu.  Psihologinja daje konkretne savjete kako komunicirati s djecom, kako poticati intrinzičnu motivaciju, jačati toleranciju na frustraciju, kako djecu učiti boljoj suradnji s drugima. Uz to otkriva koja korisna pitanja možete postaviti odgajateljima u vrtiću, ako sami želite bolje upoznati svoje dijete i doznati kako se ponaša u svojoj vršnjačkoj skupini. 

Emisija donosi mnoštvo informacija, počevši od toga kako izgleda procjena djeteta, tko na njoj sudjeluje, kako se procjenjuje psihofizička spremnost, s posebnim naglaskom na procjenjivanje emocionalne i socijalne zrelosti, uz savjete kako od najranijeg uzrasta djecu možemo osnaživati, hrabriti i poticati, ne samo za školu, nego život općenito.

 

„Jesi nešto dobio? Kako je bilo u školi? – To su dva najčešća pitanja roditelja. Umjesto toga mogu pitati: „Kako si se danas osjećao u školi? Što ti nije nikako išlo? Je li te netko razveselio? Što te frustriralo? Jesi naišao na neki zadatak oko kojeg ti treba pomoći? Jesi li možda osjetio neuspjeh? Jesi osjetio ponos? Koje si emocije danas osjetio? S kim si se najviše družio? Jesi nekom pomogao? – To je život, to je škola!“ – navodi Herceg. Koliko je zaista važna ocjena i je li uspjeh 5.0 realno za očekivati i tražiti od djece, komentira Herceg dodajući da je znanje ono što vam nitko ne može oduzeti i “kad se ugase svi interneti svijeta“, a roditeljima poručuje da nađu vremena za svoju djecu. 

 „Smisao odgoja i poučavanja je u tome da imate vremena za dijete. Koja djeca najviše pate, najviše gube? Ona za koje roditelji nemaju vremena. Ako meni dijete puta tri puta postavlja isto pitanje, a ja kažem „Ne mogu sada, pričekaj!“ i na kraju ni ne odgovorim na to pitanje, dijete će reći „U redu, mama danas nije imala vremena.“, ali ako mi postavi još nekih pet pitanja i ja ni za njih ne budem imala vrijeme, dijete će s vremenom prestati pitati. Zahtjevno je biti dostupan i trebaš biti jako posvećen, no to donosi dugoročne benefite za vaš odnos i budućnost djeteta“.

Ako želite da je vaše dijete na dobitku, odvojite vrijeme za njega i gradite čvrst odnos pun ljubavi i povjerenja.

Voditeljica podcasta je Ana Pavlović.

Emisiju podržava Biorela.

Objava Danijela Herceg “Odgoda upisa djeteta u školu ne znači roditeljski neuspjeh” pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?