Energetski samit 2024 u Neumu: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora

Energetski samit 2024 u Neumu: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora

Link na izvornu vijest

NEUM – Uoči Energetskog samita 2024 u Neumu danas je predstavljena jedinstvena publikacija – Pojmovnik energetskog sektora „Energija za sve – putokaz za ključne pojmove i institucije u energetskom sektoru“.

Energetski samit 2024 u Neumu: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora

Ovu publikaciju priredila je Radna grupa za odnose s javnošću projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), koju čine predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava, regulatora te privrednih subjekata iz sektora energije. Kompleksnost energije i energetskog sektora i potreba njihovog razumijevanja u javnosti, bila je ideja vodilja za izradu Pojmovnika koji je namijenjen – svima!

„Zahvaljujem projektu Vlade SAD USAID Asistencija energetskom sektoru koji je iznimno koristan dokument. Ponosan sam što su predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije učestvovali u izradi Pojmovnika koji će zasigurno prvenstveno koristiti vama, predstavnicima sedme sile kao resurs i materijal za dalje istraživanje, ekspertima kao podsjetnik, a sigurno će koristiti i nama, donosiocima odluka. Pojmovnik je više od puke zbirke termina: to je dokaz naše kolektivne posvećenosti transparentnosti, obrazovanju i saradnji“, istakao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić na prezentaciji Pojmovnika.

Pojmovnik nudi pojašnjenja ključnih termina iz sektora energije, koji su u univerzalnoj upotrebi, dok se dio dokumenta specifično odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu na pojašnjenje strukture, funkcioniranja i uloge, institucija i organizacija u energetskom sektoru, kao i na pregled zakonskih rješenja u BiH. U njemu je sadržan širok spektar informacija: od načina formiranja cijena, pojašnjenja računa za utrošak energije i energenata, adresa na koje se mogu obratiti kad žele odgovore i zahtijevaju pojašnjenja, preko mogućnosti poticaja i povećanja energijske/energetske efikasnosti, do njihove aktivne uloge u sektoru.

„Uložili smo maksimalne napore da složeni, tehnički, naučni rječnik energetskog sektora formulišemo tako da je razumljiv i zanimljiv čitaocima iz različitih sektora. Vjerujemo da će pomoći mnogima i doprinijeti boljem razumijevanju ove oblasti, ali i procesa koji su pred našom zemljom u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u duhu energetske tranzicije“, istaknuto je ispred Radne grupe za odnose s javnošću koja je pripremila tekst Pojmovnika.

Pojmovnik će uskoro biti dostupan na stranici USAID EPA projekta www.usaidepa.ba kao i na stranicama resornih ministarstava i relevantnih institucija.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. biće održan u Neumu od 24. do 26. aprila. Događaj organizuju Vlada SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Britanska ambasada Sarajevo.
Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice.

CAPITAL: D. M.

Чланак Energetski samit 2024 u Neumu: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?