Venecija ove sedmice počinje naplaćivati ulaz

Venecija ove sedmice počinje naplaćivati ulaz

Link na izvornu vijest

VENECIJA – Venecija će ove sedmice jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

Venecija ove sedmice počinje naplaćivati ulaz

Foto: Pixabay

Počevši od četvrtka posjetioci koji u grad dolaze na jedan dan moraće kupiti ulaznicu od pet evra, što će na ključnim lokacijama kontrolisati inspektori.

Prošle je godine 3,2 miliona turista prespavalo barem jednu noć u istorijskom središtu grada, ali deseci hiljada drugih slijevali se na uske gradske ulice tokom dana, često sa kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve.

U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 ‘udarnih’ turističkih dana tokom 2024., uglavnom vikendima od maja do jula.

Hoće li ovakva mjera dati rezultate pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima koja se teško nose sa masovnim turizmom.

U Španiji, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu nakon Francuske, deseci hiljada ljudi protestvovli su u subotu na Kanarskim ostrvima tražeći ograničenja broja posjetioca arhipelaga.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je ovaj potez “eksperimentom, prvim u svijetu, kojem je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život”.

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih ostrva u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta.

UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao “izvanredno arhitektonsko remek-djelo”.

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast nivoa vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

Inspektori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkoj stanici Santa Lucia, provjeravajući posjetitelje na licu mjesta.

Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne od 50 do 300 evra ako se ogluše.

Plaćaće je samo dnevni turisti koji dolaze u stari grad između 8:30 ujutro i 16 sati, a oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe s invaliditetom od toga su izuzete. SEEbiz

Чланак Venecija ove sedmice počinje naplaćivati ulaz се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?