PREDSTAVNIK BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE BIT ĆE NAJMLAĐI ZASTUPNIK U HRVATSKOM SABORU

PREDSTAVNIK BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE BIT ĆE NAJMLAĐI ZASTUPNIK U HRVATSKOM SABORU

Link na izvornu vijest

Na izborima za sabor prije 4 godine izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga samo njih 19., prenosi Index.hr.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51.5 godina), pokazuje Izvještaj o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske (DIP). Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.), koji zastupa pet nacionalnih manjina, a predstavnik je bošnjačke nacionalne manjine, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ- HSLS-HDS-HNS-HSU.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.). Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u sabor kandidirala su se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto). Čak 66 od 151 zastupnika izabrano je zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika – Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović – izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži svog kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se takmičilo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima. Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62.3 posto. Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

The post PREDSTAVNIK BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE BIT ĆE NAJMLAĐI ZASTUPNIK U HRVATSKOM SABORU first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?