Kritično upozorenje: Ugostitelji predviđaju veliki rast cijena kave i potencijalni nestanak?

Kritično upozorenje: Ugostitelji predviđaju veliki rast cijena kave i potencijalni nestanak?

Link na izvornu vijest

Cijena sirove kave dosegnula je najviše razine u posljednjih desetak godina zbog lošijeg uroda i poremećaja u opskrbnim lancima, izvještava RTL.

To se odražava i u cijeni kave na tržištu, s vodećim svjetskim proizvođačima koji su već dva puta ove godine podigli cijene, najavljujući značajno povećanje i za treći kvartal.

Osim lošeg uroda, veliki utjecaj na cijene kave ima i situacija u Vijetnamu, najvećem proizvođaču robuste. Suša i manjak kave od 40 posto u Vijetnamu rezultirali su povećanjem cijene kave za 50 do 100 posto.

Stjepan Roglić iz Orbico grupe ističe da su cijene vodećih europskih proizvođača porasle oko 15 posto godišnje, što je iznad stope inflacije, a taj trend se nastavlja.

Najveći hrvatski proizvođač kave Franck zasad je odgodio poskupljenje, smanjujući marže kako bi zaštitili potrošače. Ivana Trava iz Francka ističe potrebu za smanjenjem poreznog opterećenja kave u Hrvatskoj te upozorava na dramatičan rast cijena sirove kave.

Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kave, prognozira da će klimatske promjene dovesti do smanjenja konzumacije kave u budućnosti.

Svakodnevna ritualna ljubav prema kavi postala je temeljni dio života za mnoge građane Bosne i Hercegovine. U svakom jutru, podnevu i predvečerju, šalica tog magičnog crnog napitka donosi oazu osvježenja i trenutke užitka.

Kava je postala ne samo piće, već i simbol društvenosti i udobnosti, okupljajući ljude u trenucima opuštanja i razgovora.

Statistike jasno pokazuju da je NESCAFÉ postao sinonim za kavu u BiH, s obzirom na činjenicu da se godišnje popije nevjerojatnih 1,5 milijardi šalica ovog napitka, što gotovo iznosi 800 šalica po odrasloj osobi tijekom jedne godine.

Kako će potrošači i cijelo tržište u Bosni i Hercegovini reagirati na krizu i inflaciju u proizvodnji kave, ostaje otvoreno pitanje koje će tek trebati pratiti.

Post Kritično upozorenje: Ugostitelji predviđaju veliki rast cijena kave i potencijalni nestanak? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?