Željka Cvijanović će se obratiti na izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti

Željka Cvijanović će se obratiti na izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti

Link na izvornu vijest

U pismu članicama Vijeća sigurnosti, Cvijanovićeva je upozorila na grubo kršenje daytonskog Ustava, prenosi RTRS

Navodi da u BiH umjesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podjelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Da je BiH na ivici oružanog sukoba, upozorili su predstavnici Rusije pri UN. Šibicu u rukama, ističu, drži Zlatko Lagumdžija koji je bez suglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

U pismu Ujedinjenim nacijama, Željka Cvijanović, upozorila je na zloupotrebe vanjske politike. Posebno u vezi s pitanjima koja će biti razmatrana od ključnih tijela UN u narednom periodu. To uključuje i nacrt rezolucije o Srebrenici, o kojem se tročlano Predsjedništvo BiH nikada nije izjasnilo.

– Nije donesen nikakav službeni stav, niti je donesena bilo kakva formalna odluka o ovom pitanju. U osnovi, usprkos tome što Njemačka i Ruanda nominalno sponzoriraju rezoluciju, uz podršku nekoliko zemalja, d‌jelovanje stalnog predstavništva BiH pri UN-u u izradi rezolucije, predstavljanju njenog sadržaja i lobiranju za njeno usvajanje predstavlja nezakonit čin, odražavajući volju samo jedne etničke grupe unutar BiH – navedeno je u pismu Cvijanovićeve.

Kada je riječ o stranom intervencionizmu, Cvijanović je upozorila i na djelovanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH i Christiana Schmidta, čije su obraćanje zatražile SAD. Ruska misija se protivi Schmidtovom obraćanju jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti kao visoki predstavnik i zbog toga se može obratiti samo u osobnom svojstvu.

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski smatra da je BiH na “ivici oružanog sukoba” zbog postupaka predstavnika Zapada kojima se krši Daytonski mirovni sporazum i njihove težnje da se potkopaju pozicije Srba.

– Šibicu u ruci drži sadašnji veleposlanik BiH pri UN (Bošnjak) koji je bez neophodne suglasnosti unutar zemlje pokrenuo izuzetno štetan i provokacijski nacrt rezolucije Glavne skupštine UN a u vezi s događajima u Srebrenici 1995. godine. Uz to, zemljom, izgleda, rukovodi nelegitimni ‘visoki predstavnik Nijemac Christian Schmidt kojeg gura Zapad – smatra Poljanski.

To su činjenice i istina koje će večeras u 22 sata čuti i oni koji ne žele da čuju i koji ruše daytonsku BiH, ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik. “Republika Srpska vodi politiku mira, politiku bez sukoba, politiku poštovanja slova, a ne duha Daytona”, zaključio je Dodik.

– Možemo biti veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spriječi donošenje sramnog akta kao što je rezolucija o Srebrenici koja Srbe predstavlja kao ‘zločinački i genocidan narod‘, a Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom‘. Srbi su vjekovima bili na strani istine i pravde, patriotizma i antifašizma, a već desetljećima pokušavaju da nam stave etiketu zločinaca. To nikada nećemo dozvoliti – poručio je Dodik.

Cvijanović će na sjednici Vijeća sigurnosti braniti Ustav Srpske i Ustav BiH i Dejtonski sporazum na uvjerljiv, argumentiran i ustavan način, ističe savjetnik srpskog člana Predsjedništva Saša Aulić. Rezolucija o Srebrenici, kaže, kap je koja je prelila čašu.

– Slušamo od različitih bošnjačkih predstavnika kako ova rezolucija nije usmjerena protiv srpskog naroda i ne nameće kolektivnu krivnju. Ako je zaista tako zašto pri njenoj izradi i predlaganju niste konzultirali predstavnike srpskog naroda u zajedničkim institucijama. Zašto niste konzultirali gospođu Cvijanović koja sjedi u instituciji koja je zadužena za vanjsku politiku – istakao je Aulić.

Rezolucija o Srebrenici otvaranje je Pandorine kutije, ponovio je i danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog ove njegove jučerašnje izjave, regionalni mediji, kaže, organizirali su tvornice laži protiv Srbije.

– Danas ste mogli da vidite u regionalnim medijima, od Majke Srebrenice, do svih ostalih koji kažu da je Pandorina kutija u stvari rat protiv naših komisija, dalje naoružavanje, iako je bilo potpuno jasno da to veze jedno s drugim nema. REZ Bez obzira na te tvornice laži pobedit će Srbija – poručio je Vučić.

Vučić ističe da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nedvosmisleno govorio o potrebi očuvanja mira i o tome što će Srbija sve da radi da mir bude sačuvan.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?