Dopremijer Kraljević razgovarao s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Dopremijer Kraljević razgovarao s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Link na izvornu vijest

Dopremijer Kraljević razgovarao s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, dopremijer FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastali su se u utorak, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

 

kraljevic sindikat

Sastanak je bio prilika da predstavnici sindikata nastave razgovore s federalnim premijerom i zamjenicima premijera Federacije BiH o zakonskim propisima koji se tiču radničkih prava. Razgovaralo se, između ostalog, o zakonima o radu, o minimalnoj plaći, o socijalnom dijalogu te obavezi poštivanja potpisanih kolektivnih ugovora, ali i o uspostavi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH.

Tijekom susreta bilo je govora i o fiskalnim zakonima i online fiskalizaciji, a naglašeno je da se radi o ključnim fiskalnim reformama za čije donošenje je neizostavan dijalog s predstavnicima radnika te šira javna rasprava.

Predstavnici sindikata su ovom prilikom domaćinima prezentirali svoje dosadašnje aktivnosti, a istaknuli su važnost objave popisa poduzeća i kompanija koje su isplatile financijsku pomoć svojim zaposlenicima na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH. Sindikat je ukazao i na potrebu formiranja Vijeća za zaštitu na radu.

Premijer i dopremijeri su istakli važnost dijaloga sa sindikatima, kao i rad na tome da im se omogući što bolji položaj i poštivanje ostvarenih prava.

Iz SSS-a BiH su naglasili da su zadovoljni stupnjem socijalnog dijaloga s aktuelnom Vladom FBiH, istaknuvši značaj dijaloga u cilju zaštite interesa radnika kod ostvarivanja njihovih prava i rješavanja problema. Kao pozitivan primjer djelovanja Vlade FBiH naveli su slučaj ArcelorMittala, kazavši da je Vlada u tom slučaju stala u zaštitu svojih radnika.

S obzirom da je sastanak održan uoči Blagdana rada bila je ovo prilika da čelnici Vlade FBiH i delegacija SSS-a BiH svim radnicima zajedno čestitaju dan rada.

Objava Dopremijer Kraljević razgovarao s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?