Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak”

Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak”

Link na izvornu vijest

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak” u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. “Bljeskom” je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Tri mjeseca nakon uslijedila je VRO “Oluja” kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji.

Tim operacijama i s još nekoliko pobjeda HV-a, stvoreni su uvjeti kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, završivši 15. siječnja 1998. godine.

Cjelodnevni program i prelet Rafalea

Svoj dolazak u Okučane na obilježavanje 29. obljetnice najavili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije počet će u 7:30 sati budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja “Kocka vedrine”, s početkom u 9 sati.

Tijekom središnje svečanosti predviđeno je, među ostalim, polaganje vijenaca, čitanje imena branitelja poginulih u “Bljesku” i čitanje povjesnice o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u 10:30 sati.

Osim središnje svečanosti, u programu od 8:15 sati je i svečano otvaranje športskih igara hrvatskih branitelja, a za posjetitelje će od 8 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

U 19 sati je planiran koncert grupe Crvena jabuka na Trgu dr. Franje Tuđmana.

HRT.hr

The post Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak” appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?