Slavljena sveta misa na Groblju mira na Bilima

Slavljena sveta misa na Groblju mira na Bilima

Link na izvornu vijest

Bile, 1. svibnja 2024. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Danas, 1. svibnja, u crkvi svetog Josipa Radnika na Memorijalnom centru Groblje Mira na Bilima (MCGM) s početkom u 12.00 slavljena je sv. misa u povodu blagdana svetog Josipa Radnika kojemu je posvećena crkva na MCGM-u. Sv misu je predvodio fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene te župnik župe “Imena Marijina” u Svilaju, uz sumisništvo fra Miljenka Stojića, povjerenika Komisije za hrvatski žrtvoslov u hercegovačkim biskupijama, goranačkog mjesnog župnika fra Ivana Ivande te ostale braće svećenike. Propovijedao je velečasni Pavo Brajinović, umirovljeni svećenik Vrhbosanske biskupije, svećenik Doborskog dekanata te bivši župnik župe »Bezgrješnog srca Marijina« iz Posavske Mahale.

Veličanstveno je bilo svjedočiti današnjem zajedništvu hrvatskog naroda. Isprepletenost osjećaja boli, sjećanja, ali i oprosta, ponosa i ljubavi prema svome narodu i svojoj vjeri okupilo je danas preko tisuću vjernika na MCGM. Osim članova Organizacijskog odbora, na čelu s predsjednikom Milom Pušićem, okupio se velik broj mještana okolnih i daljih župa i općina. Mnoštvo hodočasnika došlo je iz Tomislavgrada, za čije je žrtve u prethodnom kratkom razdoblju podignuto preko 350 križeva na MCGM-u. Organizirano su stigli i hodočasnici iz Čitluka, koji su zajedno sa svojim župnikom fra Mirom Šegom nazočili sv. misi. Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi više različitih župnih zborova s područja Odžaka, koji su zajedno sa svećenicima, članovima kulturnoumjetničkog društva Napredak i ostalim hodočasnicima stigli na MCGM u jutarnjim satima.

Prije početka misnog slavlja nazočnima se obratio fra Miljenko Stojić. Riječima dobrodošlice pozdravio je goste iz Posavine i sve ostale naglasivši kako ćemo se zajednički moliti za žrtve hrvatskog naroda čiji su životi u temelju naše slobode. Prethodno citirajući Fran Krstu Frankopana: »Navik on živi ki zgine pošteno«, fra Miljenko je pozvao fra Ivicu da započne sveto misno slavlje.

Velečasni Pavo, koji je i sam jedno od mnogih siročadi rođenih poslije smrti svojih otaca umrlih za našu rodnu grudu, propovijed je započeo stihovima pjesme »Reci, brate moj«, hrvatskog izvođača Marka Perkovića Thompsona. Osvrnuvši se na krvavu prošlost hrvatskog naroda nazočne je podsjetio kakva je naša povijesna istina, istina koja nas je upravo danas ovdje okupila jer ne smijemo zaboraviti svoje pokojne.

»Ne umire se za bilo što! Život treba uložiti za nešto za što se isplati živjeti i umrijeti, a umire se za ono što se smatra svetijim i vrijednijim od života, a to je vjera, rodna gruda, obitelj i obiteljsko ognjište. Mi danas dolazimo obnoviti svoje korijene, svoj ponos, svoj identitet, da napravimo test svoga rodoljublja, svoje vjere, ali i praštanja«, naglasio je velečasni Pavo. »Hrvatskog čovjeka na ovim prostorima označavaju tri svetinje na kojima je temeljio i nadam se još uvijek temelji svoj život: Bog na nebu, domovina na zemlji i obitelj koju drugi Vatikanski sabor naziva Crkva u malom«, dalje je nastavio don Pavo posebno istaknuvši da bez Božjega blagoslova, bez mira u srcu, nema prave radosti. Velečasni Pavo se u svojoj propovijedi dotaknuo velikog problema našeg hrvatskog naroda, naroda za kojeg se nekad čini da je izgubio onaj ponos kojeg su imali naši pretci koji su umirali za ovu hercegovačku grudu. Postavljajući pitanje što ćemo reći svojim majkama i očevima kada se poslije završetka ovog života u nebu pogledamo oči u oči s njima, kada nam postave pitanje zašto smo svoju zemlju tuđinu ustupili, zašto smo svoju rodnu grudu napustili, što ćemo odgovoriti? »Zapamtite, a to i svoju djecu naučite: lijepa je Švicarska, bogata je Njemačka, privlačna je Amerika, jedna je majka Hrvatska, ali jedna je jedina i neponovljiva tvoja Herceg Bosna ponosna«, zaključio je don Pavo. Snažno je odjeknula današnja propovijed na MCGM-u. Snažno je don Pavo svojim iskrenim obraćanjem kroz propovijed duboko ušao u svako hrvatsko srce koje je kucalo danas na MCGM-u. Suzama, osjećajem zahvale i olakšanja te gromoglasnim pljeskom narod je pozdravio propovijed don Pave.

Na kraju misnog slavlja fra Miljenko Stojić zahvalio se svim svećenicima, pjevačima, svima ostalim nazočnima te posebno propovjedniku i predvoditelju misnog slavlja ne krijući radost što su upravo oni danas ovdje gdje su podignuti mnogi križevi za žrtve iz njihovog kraja, preko 3.000 križeva za žrtve Posavine.

Podijelivši blagoslov fra Ivica Pavlović je završio sveto misno slavlje. Mnoštvo naroda zadržalo se na MCGM-u još dugo nakon kraja sv. mise. Neki su još jednom pošli do križeva svojih predaka, neki su se nastavili moliti kraj spomenika Pietà, dok su neki razgovarali o današnjoj propovijedi koja će zacijelo, po svemu sudeći, još puno puta biti prepričana.

Ovim misnim slavljem počinju sustavna događanja na Groblju mira. I dalje se nastavlja graditi ovo spomen mjesto u duhu očuvanja naše prošlosti kako bismo na dostojan način njegovali žrtvu i mučeništvo našeg naroda.

Hvala svim medijima koji su pratili današnju svečanost na MCGM.

U nastavku možete pogledati priloge s mise:

Slavljena sveta misa na Groblju mira na Bilima

Post Slavljena sveta misa na Groblju mira na Bilima je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?