POVODOM 3. MAJA: BiH je na prekretnici kada je u pitanju sloboda medija

POVODOM 3. MAJA: BiH je na prekretnici kada je u pitanju sloboda medija

Link na izvornu vijest

Građani i građanke BiH zaslužuju bolje, da zaslužuju slobodne i nezavisne medije koji im pružaju informacije na osnovu kojih mogu pravilno birati i pozivati na odgovornost svoje izabrane zvaničnike, istaknuto je

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija.

Politički napadi na slobodu medija, uključujući pritvaranje novinara, gušenje nezavisnih medija i široko širenje dezinformacija, značajno su se intenzivirali u protekloj godini  –  navodi se u godišnjem Svjetskom indeksu slobode medija koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

Strmoglav porast političke represije

U godini kada će više od polovine svjetske populacije izaći na demokratske izbore, RSF indeks pokazuje sveukupni pad slobode medija na globalnom nivou i strmoglav porast političke represije nad novinarima i nezavisnim medijima.

Reporteri bez granica suočavaju se sa zabrinjavajućim padom podrške i poštivanja autonomije medija i povećanje pritiska od države ili drugih političkih aktera – rekla je urednička direktorica RSF-a Anne Bocandé.

Kampanje uznemiravanja

Ona je navela da države i druge političke snage igraju sve manju ulogu u zaštiti slobode medija.

Ovo lišavanje moći ponekad ide ruku pod ruku s neprijateljskim radnjama koje podrivaju ulogu novinara ili čak instrumentaliziraju medije kroz kampanje uznemiravanja ili dezinformiranja  – rekla je ona, prenosi Guardian.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Uznemirujući trend

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler smatra da je BiH na na prekretnici kad je u pitanju sloboda medija jer je po najnovijem indeksu slobode medija u svijetu pozicija na kojoj se nalazi zabrinjavajuća i odraz je uznemirujućeg trenda smanjenja medijskih sloboda.

Aggeler je istakao da se, uprkos ustavnim garancijama i međunarodnim obavezama, novinarstvo u BiH suočava sa sve većim egzistencijalnim izazovima novinari i novinarke su izloženi zastrašivanju, čak i fizičkom nasilju samo zato što rade svoj posao.

Uvođenje klevete

Osim toga, dodao je da nedavno ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela u RS-u predstavlja ozbiljan napad na slobodu izražavanja i slobodu medija, te da takvo neprijateljsko okruženje ne samo da ometa novinare u objektivnom izvještavanju nego nagriza i samo tkivo demokratije.

Aggeler je naveo da demokratske države ne mogu funkcionisati bez novinara koji pažljivo prate rad vlasti i pružaju građanima tačne informacije.

Nezavisno novinarstvo je od ogromnog značaja i za potpuno uživanje ljudskih prava te se svakoj aktivnosti kojom se podriva suštinska uloga slobodnog medija mora odlučno suprotstaviti i ona se mora osuditi  –  poručio je Aggeler i izrazio solidarnost s medijskim radnicima u BiH koji se hrabro drže principa slobode izražavanja i slobode medija, uprkos sve većim pritiscima i represiji.

Ključna uloga

Rekao je da građani i građanke BiH zaslužuju bolje, da zaslužuju slobodne i nezavisne medije koji im pružaju informacije na osnovu kojih mogu pravilno birati i pozivati na odgovornost svoje izabrane zvaničnike.

Aggeler je pozvao vlasti u BiH da poštuju obaveze na polju međunarodnih standarda te obaveze prema građanima i građankama ove države i osiguraju zaštitiu novinara i novinarki i slobode medija.

Podcrtao je da novinari i novinarke imaju ključnu ulogu u pozivanju na odgovornost svih koji su na vlasti, u otkrivanju korupcije i zloupotreba, te u davanju glasa i prostora onima koji marginalizovani i ugroženi.

Oni su čuvari demokratije i njihov rad je neprocjenjiv kad je u pitanju jačanje transparentnosti, javne odgovornosti i vladavine prava. Danas kao i svaki dan OSCE izražava podršku novinarima i novinarkama i medijskim radnicima te važnom poslu koji obavljaju  – naglasio je Aggeler.

Lijepe želje na papiru

Povodom Svjetskog dana slobode medija, očekivano, novinarima i medijskim djelatnicima stižu čestitke upravo od onih koji im onemogućavaju slobodan rad, političara ponajprije.

Tako i zvaničnici iz Republike Srpske, navodi Klix, upućuju lijepe želje medijima i navode da su slobodni i nezavisni mediji važan faktor svakog društva Vlada ovog entiteta priprema novi zakon koji udara na medijske slobode.

Kao da su zaboravili da je nedavo Vlada RS-a usvojila izmjene Krivičnog zakona RS-a kojim se kriminalizira kleveta, a zakon će se odnositi i na pisanje novinara u FBiH.

 

U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi.

Međutim, razlika između klevete ili neistinite tvrdnje i ličnog mišljenja novoinara/kolumniste je teško prepoznatljiva. Prema tome, sve što novinar napiše može biti podložno krivičnoj prijavi ako se druga strana “nađe uvrijeđenom”. Cilj je da novčane kazne uplaše novinare i medije te da pod ekonomskim pritiskom “pažljivije” biraju riječi i teme kojima će se baviti.

U FBiH malo bolje

U Federaciji BiH situacija je nešto malo bolja, no i u ovom entitetu snažni su pritisci na medije,  pokušaji utjecaja na na pisanje novinara i urednika konstantnim žalbama na njihov rad.

Reporteri bez granica svake godine predstavljaju Svjetski indeks slobode medija – BiH se prema ovom indeksu u 2023. godini nalazila na 64. mjestu, što je blagi napredak u odnosu na 2022. godinu kada se BiH nalazila na 67. mjestu.

S obzirom na nove zakone koji su usvojeni i koji bi mogli biti usvojeni za pretpostaviti je da će BiH u 2024. godini nazadovati kada je riječ o ovom indeksu

 

The post POVODOM 3. MAJA: BiH je na prekretnici kada je u pitanju sloboda medija appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?