Pogledajte kako je Žovnica izgledala 1903. godine

Pogledajte kako je Žovnica izgledala 1903. godine

Link na izvornu vijest

Digitalni arhiv Široki Brijeg objavio je fotografiju Žovnice iz davne 1903. godine.

Cesta Mostar – Široki Brijeg – Posušje puštena je u promet 1902. godine.

Njemačke novine Allgemeine Zeitung u broju 360 od 25. prosinca 1880. godine u tekstu pod naslovom “Austrijska okupacija na Balkanskom poluotoku” pišu:

Primjera radi sa zapada zemlje, prije austrijske okupacije od Imotskoga u Dalmaciji preko Širokog Briga do Mostara postojala je puka staza za mazge, kojom su dva puta tjedno hodali poštanski službenici;

Čovjeku je trebao naporan dan hoda od Imotskog do Širokog Briga, ništa manje od Širokog Briga do Mostara, pa opet natrag. Ništa bolje nije stajalo ni s ostalim putovima koji vode iz Dalmacije u zaleđe. Svatko tko se odvažio jahati konja ili kola, osobito u kišnim sezonama, imao je svakakva iskustva.

Foto: Digitalni arhiv Široki Brijeg

Mostarski list Osvit piše 1908. godine: Javljaju nam cesta koja vodi na Lišticu, i to onaj dio, koji je prošle godine pravljen od Knešpolja pa do Lištice, tako je blatan, da konji nemogu ni praznih kočija a kamo li kola vući, dočim su putnici primorani pješke tuda hoditi i do vrata se blatiti.

To dolazi od tuda što je cesta zasuta zemljom, a ne pieskom, valjda s toga, što je dotični graditelj htio s cestom na brze brzine da bude gotov, ne brineći se, hoće li cesta valjati ili ne, Ovim upozorujemo one, do kojih je, da odrede što prije, što je potrebno, stoji u objavi Digitalnog arhiva Široki Brijeg.

Žovnica je inače naziv brda i brdskog prijevoja visokog 352 metra nadmorske visine preko kojeg vodi navedena magistralna cesta koja je od velike važnosti za Hercegovinu.

Njena izgradnja ujedno je označila i procvat Širokog Brijega jer su uz cestu krenule nicati kuće, gostionice i prodavaonice.

Objava Pogledajte kako je Žovnica izgledala 1903. godine pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?