Dogodine svi zajedno: Kršćani koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Uskrs

Dogodine svi zajedno: Kršćani koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Uskrs

Link na izvornu vijest

Danas pravoslavci proslavljaju najveći kršćanski blagdan – Uskrs/Vaskrs, kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih i predstavlja samu bit kršćanske vjere.

Proslavu Uskrsa, kojoj je prethodila priprema višetjeenim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu obitelji, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima.

Šareno jaje predstavlja samu simboliku Uskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Kist ustao iz mračnog groba i uašap na nebo.

Pravoslavni vjernici okupe se oko uskršnje trpeze i izgovore molitvu Gospodnju “Oče naš”, te otpjevaju uskršnji, pobjedonosni tropar “Hristos vaskrse iz mrtvih i smrću smrt pobijedi…”.

Uskrs se slavi tri dana, tijkom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Uskrsnućće Gospodina Isusa Keista, kako se taj blagdan označava u kalendaru Srpske pravoslavne crkve , najstariji je kršćanski blagdan i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi vjerski blagdani

Na Prvom vaseljenskom saboru, održanom u Nikeji 325. godine nove ere, Crkva je ustanovila da se Vaskrs praznuje u prvu nedjelju koja dolazi iza punog Mjeseca, a koji se pojavljuje poslije prve ravnodnevice, s tim da to ne može biti prije 4. aprila, niti poslije 8. maja.

Ovakav kanonizovani princip određivanja datuma Uskrsa danas primjenjuju pravoslavne crkve, odnosno crkve koje su ostale na ortodoksnoj, pravoslavnoj liniji.

Sljedeće 2025. godine katolici i pravoslavci Uskrs će proslaviti istoga dana 20. travnja.

The post Dogodine svi zajedno: Kršćani koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Uskrs appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?