FOTO: Svjetska premijera filma o Toniju Tomasu oduševila brojna poznata imena do posljednjeg mjesta ispunjenom splitskom HNK

FOTO: Svjetska premijera filma o Toniju Tomasu oduševila brojna poznata imena do posljednjeg mjesta ispunjenom splitskom HNK

Link na izvornu vijest

Više od 550 gledatelja uživo je večeras u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu svjedočilo svjetskoj premijeri izvrsnog dokumentarnog filma redateljice i scenaristice Irene Škorić o našem sportskom fenomenu, hrvatskom izborniku i osnivaču Taekwondo kluba Marjan Toniju Tomasu, stručnjaku koji je dokazao kako se skromnošću i radom može iz Hrvatske, iz splitske Radunice, napraviti jedna dobra i velika globalna priča. Najveća, kad je sport u pitanju, jer iza njega je (samo do sada) čak 131 medalja samo sa svjetskih i europskih natjecanja, odnosno olimpijskih igara.

Premijeru filma kojemu je puni naziv Legende hrvatskog sporta – nepoznato o poznatima: TONI TOMAS Splitsko zlato”, a koji je treći po redu iz serijala o najvećim hrvatskim trenerima, nakon prvog posvećenom legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću (2022.) i drugog koji je u glavnoj ulozi imao Nikolu Bralića, vrhunskog trenera braće Sinković (2023.), uživo su u splitskom teatru uveličali upravo Toni Tomas, gotovo svi najbolji hrvatski taekwondoisti, bivši i aktualni, nositelji svjetskih, europskih i nacionalnih odličja, brojni suradnici koji su mu bili golema potpora (i još jesu) na putu do najvećih sportskih visina, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, jedan od najzaslužnijih pojedinaca za pokretanje i realizaciju ovog izvrsnog sportskog serijala Petar Čavlović, glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec, osnivač i direktor kompanije Naše klasje i brenda „Aurelia svježa tjestenina“, ujedno i domaćin projekta Zoran Šimunić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo, dopredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Dragan Primorac te niz ostalih poznatih imena iz hrvatskog sportskog i društvenog života.

Najviše me je iznenadila Tonijeva nevjerojatna samodisciplina i odricanje od bilo kojeg načina života koji nije sportski. Primjerice, tijekom snimanja, potpuno smo se prilagođavali  njegovim treninzima, dizali smo se u 5 ujutro, išli na Marjan, pratili njega i njegove sportaše doslovno cijeli dan. Ono što me oduševilo kod Tonija, također vrijedi kazati, njegova je nevjerojatna skromnost. I zanimljivo je da sam to primijetila i kod pokojnog Ćire Blaževića koji je bio protagonist našeg prvog filma te Nikole Bralića kojemu je bio posvećen drugi. Svi ti ljudi koji su ostvarili svjetske uspjehe su najjednostavniji, najskrominiji. I poseban je užitak bio raditi s njima, naglasila je scenaristica i redateljica Irena Škorić.

Ova inspirativna priča je snimana u Splitu, Zagrebu te u Drinovcima (BiH). Redateljica i scenaristica je uspjela izvući iz sugovornika emociju i brojne detalje koji su neodvojive sastavnice kontinuiranih uspjeha ove splitske, odnosno hrvatske, kovačnice najsjajnijih svjetskih medalja. Uspjesi Tonija Tomasa i njegovih sportaša te suradnika zahvaljujući ovom vrijednom dokumentarcu preneseni su i na veliko platno, što predstavlja iznimno važan doprinos promociji hrvatskog sporta i sportske kulture.

Hvala HOO-u, Sportskoj televiziji i Hrvatskom taekwondo savezu koji je pokrenuo i realizirao priču oko ovog filma. Jedino što mi nije drago je da imam tek 43 godine, a da je film već o meni napravljen, nasmijao je publiku glavni protagonist filma Toni Tomas.

To ne znači da je ovo kraj, nadam se da ćemo nastaviti jednako uspješno i dalje te da ćemo imati razloga snimati i nastavak. Velika mi je čast što je film o meni napravljen nakon pokojnog Ćire Blaževića i gospodina Nikole Bralića, stvarnih velikana hrvatskog sporta. Drago mi vidjeti ovdje na premijeri sve vas koji su me podržavali svih ovih godina i bez kojih ne bi bio danas ovdje gdje jesam.

Iako su mu, kako je i sam u govoru naglasio, tek 43, Toni Tomas je već sada najuspješniji hrvatski taekwondo trener svih vremena. I oni koji možda taj podatak nisu iščitali iz sjajne bilance uspjeha hrvatske taekwondo reprezentacije i Taekwondo kluba Marjan, brzo su uvidjeli već iz prvih scena 75-minutnog filma koji je oduševio gledatelje na premijeri u splitskom kazalištu. I oni koji prije početka filma nisu bili upoznati s “tajnama” uspjeha hrvatskog taekwondoa, ubrzo su shvatiti zbog čega je Tomas svjetski fenomen, zbog čega nije samo veliki trener nego i sportski menadžer.

Zahvaljujem HOO-u i Sportskoj televiziji što su prihvatili da budemo domaćini i ovog trećeg filma iz serijala Nepoznato o poznatima – hrvatske sportske legende, autorice Irene Škorić. Sustavno podržavamo kulturu i sport pa me premijera filma o splitskom sportašu u splitskom HNK ispunila osobitim ponosom. Svijet Hrvatsku pozna po ljepoti krajolika, turizmu i sportašima. Stoga sam istovremeno ispunjen i zadovoljstvom, da sam se kao poduzetnik s tridesetogodišnjim iskustvom, našao u prilici da domaćinstvom premijere podržim sport i ovaj hvalevrijedan projekt koji ostavlja trajni dokument o sportašima koji nas čine prepoznatljivima, dodao je domaćin premijere, ujedno i prvi čovjek tvrtke Naše klasje te brenda “Aurelia svježa tjestenina”, Zoran Šimunić.

Film je snimljen u suradnji i uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, Sportske televizije, Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija dok je koproducent filma Merkur osiguranje d.d. Nakon svjetske premijere održane večeras u HNK Split, svi zainteresirani ovu će inspirativnu priču moći prvi put pogledati pogledati već na sam blagdan Sv. Dujma, u utorak 7. svibnja, s početkom u 20:00 sati u programu Sportske televizije.

Post FOTO: Svjetska premijera filma o Toniju Tomasu oduševila brojna poznata imena do posljednjeg mjesta ispunjenom splitskom HNK je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?